FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta čekaju na zabilješku s Fedova posljednjeg sastanka

LONDON, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak se nadeviznim tržištima održao blizu najviše razine u zadnjih sedam mjeseciprema euru dok tržišni sudionici očekuju zabilješku s prošlog sastankaVijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke upotrazi za signalom budućeg kretanja američkih kamatnih stopa.
LONDON, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak se na deviznim tržištima održao blizu najviše razine u zadnjih sedam mjeseci prema euru dok tržišni sudionici očekuju zabilješku s prošlog sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke u potrazi za signalom budućeg kretanja američkih kamatnih stopa.

Zelena valuta do podneva se spustila nekih 0,3 posto prema euru, koji stoji 1,2582 dolara. Prema jenu oslabila je 0,4 posto, na 107,5 jena. Švicarski franak poskupio je 0,36 posto prema dolaru, kojim se trguje po 1,2289 franaka. Istodobno, britanska funta dobila je 0,2 posto na vrijednosti, dosegnuvši 1,8307 dolara.

Ulagači će pažljivo proučiti zabilješku sa sastanka Fedova Vijeća 3. svibnja, kada je ono podiglo kamatne stope za 0,25 postotnih bodova na tri posto. Zanima ih jesu li monetarni zakonodavci zabrinuti mogućnošću ubrzavanja inflacije ili usporavanja gospodarskog rasta. Očekivanja sve dubljeg jaza između američkih i europskih kamatnih stopa potaknuli su jačanje tečaja dolara za gotovo sedam posto prema euru od početka godine.

U međuvremenu, ističući slabost eurozone, najnoviji ZEW indeks pokazao je da je povjerenje njemačkih ulagača oštro palo u svibnju, na najnižu razinu u zadnjih šest mjeseci. Taj indeks spustio se s travanjskih 20,1 na 13,9 bodova, nasuprot očekivanjima tržišta od 22 boda.

"Taj podatak bio je veliko razočaranje u odnosu na očekivanja tržišta. On sada u fokus stavlja sve lošiju gospodarsku situaciju u eurozoni", izjavio je valutni strateg ABN Amroa, Shahab Jalinoos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙