FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar opet prema najvišoj razini u 7 mjeseci u odnosu na euro

LONDON, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta nastavila jejačati u ponedjeljak na deviznim tržištima prema najvišoj razini uproteklih sedam mjeseci u odnosu na euro, poduprta očekivanjimaulagača da će američka središnja banka Fed nastaviti umjereno podizatikamatne stope.
LONDON, 23. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta nastavila je jačati u ponedjeljak na deviznim tržištima prema najvišoj razini u proteklih sedam mjeseci u odnosu na euro, poduprta očekivanjima ulagača da će američka središnja banka Fed nastaviti umjereno podizati kamatne stope.

Ovoga tjedna tržišni sudionici očekuju zabilješku s posljednjeg sastanka Fed-ova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu na kojem su kamatne stope podignute za 0,25 postotnih bodova, na tri posto, te podatak o osobnim primanjima Amerikanaca.

Do podneva je tečaj dolara ojačao na 1,2543 dolara za euro. Dosegnuo je i 107,92 jena, te 1,2333 švicarska franka. Britanskom funtom istodobno se trguje po 1,8267 dolara.

Očekivanja umjerenog rasta američkih kamatnih stopa potaknula su jačanje dolara za više od šest posto prema euru od početka godine. "Raspoloženje prema dolaru izuzetno je pozitivno. Nemamo novih pokazatelja, no raspoloženje je samo po sebi dovoljno da potiče uzlet dolara", opisao je raspoloženje na tržištu Carsten Fritsch, valutni strateg pri Commerzbanku.

Tečaj eura ovoga tjedna također će biti suočen s novim izazovima. Očekuje se objava slabijih podatka o njemačkom gospodarskom raspoloženju i poslovnoj klimi. Trgovci valutama ističu da bi tečaj europske valute mogao cijeloga tjedna ostati pod pritiskom zbog zabrinutosti da bi francuski glasači u nedjelju na referendumu o europskom ustavu mogli izglasovati 'ne'. Očekuju se i rezultati referenduma u Nizozemskoj, koji bi trebao biti održan 1. lipnja. "'Ne' na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj bit će psihološki negativno za tečaj eura", izjavio je Fritsch.

Euro je već zadobio udarac zbog političke neizvjesnosti nakon što je njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao na prijevremene savezne izbore nakon što je njegova Socijaldemokratska stranka pretrpjela veliki gubitak na regionalnim izborima u nedjelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙