FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar nadomak višemjesečnih najviših razina prema euru i jenu

LONDON, 17. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara upetak je na deviznim tržištima ostao nadomak višemjesečnih najvišihrazina prema euru i jenu, konsolidirajući nedavne dobitke uslijedočekivanja rasta američkih kamatnih stopa i političke krize u eurozoništo šteti euru.
LONDON, 17. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara u petak je na deviznim tržištima ostao nadomak višemjesečnih najviših razina prema euru i jenu, konsolidirajući nedavne dobitke uslijed očekivanja rasta američkih kamatnih stopa i političke krize u eurozoni što šteti euru.

Do podneva je njegov tečaj oslabio otprilike 0,3 posto prema europskoj, japanskoj i britanskoj valuti. Tako euro stoji 1,2136 dolara, funta 1,8248 dolara, dok se jenom trguje po 108,98 jena za dolar. Švicarski franak poskupio je 0,16 posto, na 1,2694 franaka za dolar.

Tečaj dolara ojačao je u protekla dva mjeseca nekih osam posto prema euru, kako su se ulagači fokusirali na očekivanja viših kamatnih stopa u SAD-u te zabrinuti oko buduće političke i gospodarske integracije u Europi. No, čini se da je daljnji uzlet 'zelene' valute zaustavljen kod ključne tehničke razine od 1,2 dolara za euro i 110 jena, a tržišta traže nove smjernice, odnosno nove američke gospodarske pokazatelje, ponajprije podatak o manjku u bilanci plaćanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Također, čeka se na rezultate sastanka čelnika EU-a u Bruxellesu kako bi se vidio ishod razgovora o proračunu za iduće 7-godišnje razdoblje.

"Podatak o manjku u američkoj bilanci plaćanja trebao bi pokazati njegovo stabiliziranje, dok tržišta čekaju da vide kako će se političari i zakonodavci eurozone zapetljati", izjavio je Jeremy Stretch, strateg pri Rabobanku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙