FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljena prodaja eura

LONDON, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Nastavljena prodaja eura nasvjetskim deviznim tržištima nakon francuskog odbacivanja prijedlogaeuropskog ustava održava njegov tečaj na najnižoj razini u proteklihsedam mjeseci prema dolaru.
LONDON, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Nastavljena prodaja eura na svjetskim deviznim tržištima nakon francuskog odbacivanja prijedloga europskog ustava održava njegov tečaj na najnižoj razini u proteklih sedam mjeseci prema dolaru.

U utorak do podneva euro je izgubio nešto više od jedan posto na vrijednosti, te iznosi 1,2386 dolara.

Francusko 'ne' europskom ustavu potaknulo je sumnje u političku budućnost EU-a. Sada se čini da će ga odbiti i Nizozemci na referendumu koji bi se trebao održati u srijedu. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi čak njih 60 posto moglo glasovati protiv ustava, prema francuskih 55 posto.

Euro je u početku tek neznatno reagirao na vijest iz Francuske budući je u ponedjeljak obujam trgovanja bio nizak zbog praznika u Britaniji i SAD-u. Sada se to pretvorilo u oštar pad njegova tečaja, i to ispod psihološki važnih 1,2450, čak i do 1,237 dolara.

Politički potresi tako dobivaju na snazi u eurozoni, nakon što je njemački kancelar Gerhard Schroeder raspisao prijevremene izbore, a francuski premijer Jean-Pierre Raffarin dao ostavku nakon referenduma

"Magnituda francuskog 'ne' bila je iznenađujućim a vjerojatno će i velika većina Nizozemaca glasovati protiv, što će u kontekstu ulagačkog povjerenja povećati političku neizvjesnost", rekao je Adam Cole, valutni strateg pri Royal Bank of Canada Capital Markets. "Ciklični faktori nastavljaju razočaravati kod eura a idu u korist dolara".

Tečaj dolara prema jenu ostao je na 107,8 jena.U odnosu na britansku funtu porastao je 0,3 posto, na 1,8194 dolara za funtu. Švicarski franak istodobno je pojeftinio 0,9 posto, na 1,2452 franka za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙