FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura blizu najniže razine u osam mjeseci prema dolaru

LONDON, 2. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u četvrtak seneznatno podigao s najniže razine zabilježene u zadnjih osam mjeseciprema dolaru, dosegnute nakon što su Francuska i Nizozemska odbacileprijedlog prvog europskog ustava.
LONDON, 2. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u četvrtak se neznatno podigao s najniže razine zabilježene u zadnjih osam mjeseci prema dolaru, dosegnute nakon što su Francuska i Nizozemska odbacile prijedlog prvog europskog ustava.

Nizozemci su sa 62 posto glasovali protiv europskog ustava u srijedu, što je pridodalo prevladavajućem lošem raspoloženju na deviznim tržištima prema europskoj valuti. No, analitičari kažu da je tempo gomilanja gubitaka eura usporio jer tržišni igrači žele ostvariti profit nakon što su se kladili protiv eura.

"Mislim da počinje jačati stav da se predaleko otišlo s prodajama eura i da je razborito ponešto usporiti", kazao je Jeremy Stretch, valutni strateg pri Rabobanku.

Tečaj eura do podneva je iznosio 1,2281 dolar, nakon što je tijekom srijede dana pao i do 1,216 dolara. Od sredine ožujka njegov tečaj potonuo je prema dolaru 10 posto. Ponešto je europska valuta nadoknadila gubitaka i prema jenu, pa se njome trguje po 132,97 jena, nakon jučerašnjih 132,2 jena - najniže razine u proteklih devet mjeseci.

Istodobno, tečaj dolara oslabio je prema jenu na 108,24 jena. Britanska funta stoji 1,8186 dolara, a švicarskim frankom trguje se po 1,2483 franka za dolar.

Fokus tržišta usmjerava se na sastanak Europske središnje banke i novinsku konferenciju njezina predsjednika Jean-Claudea Tricheta Očekuje se da će ECB ostaviti kamatne stope na dva posto, no da bi mogao sniziti svoje ranije procjene rasta u eurozoni.

Uoči nizozemskog referenduma tržište deviza uzdrmalo je izvješće njemačkog časopisa Stern o mogućoj propasti Europske monetarne unije (EMU), o čemu se navodno raspravljalo na sastanku visokih njemačkih financijskih dužnosnika prošloga tjedna. To je nagnalo Bundesbank u srijedu da objavi priopćenje u kojem isključuje mogućnost propasti EMU-a.

Član upravnog vijeća ECB-a Nout Wellink u četvrtak je izjavio da je rizik od propasti EMU-a "krajnja glupost".

Ipak, ekonomist i savjetnik predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa kazao je u četvrtak da je monetarna unija u opasnosti od raspadanja ne bude li podržana širom političkom integracijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙