FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte preskočile 59 dolara po barelu

LONDON, 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte dosegnule su uponedjeljak rekordnu razinu, preskočivši 59 dolara po barelu nakon štoje trgovce, ionako zabrinute zbog tijesne ponude, uzdrmala vijest oprijetnjama konzulatima zapadnih zemalja u članici OPEC-a Nigeriji.
LONDON, 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte dosegnule su u ponedjeljak rekordnu razinu, preskočivši 59 dolara po barelu nakon što je trgovce, ionako zabrinute zbog tijesne ponude, uzdrmala vijest o prijetnjama konzulatima zapadnih zemalja u članici OPEC-a Nigeriji.

Barel sirove nafte stabilizirao se na američkom tržištu na 59,05 dolara nakon što je dosegnuo čak 59,23 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 59 centi na 58,35 dolara.

Cijene nafte prošli su tjedan porasle za devet posto ili približno pet dolara.

Tjeskoba tržišta u vezi s opskrbom iz zemalja-izvoznica ponovno je ojačala nakon što su SAD, Velika Britanija i Njemačka zatvorile svoje konzulate u najvećem gradu Nigerije Lagosu zbog prijetnje stranih islamskih militanata.

Washington je u međuvremenu otvorio konzulat ali je jedan diplomatski izvor rekao da usprkos tome što je prijetnja otklonjena nije moguće isključiti mogućnost njegova opetovanog zatvaranja.

"Tržište i dalje sumnja da bi se opskrba mogla poremetiti zbog tih problema u Nigeriji", kazao je Daniel Hynes iz ANZ Institutional Bankinga. "Kad se tako nešto dogodi u izuzetno tijesnom razdoblju jake potražnje, cijene, naravno, reagiraju vrlo snažno", dodao je Hynes.

Nigerija je osmi po veličini izvoznik nafte u svijetu a njezin udio u američkom uvozu sirove nafte iznosi oko 10 posto.

U Iranu, četvrtom najvećem svjetskom proizvođaču, je pak zastupnik tvrde linije Mahmud Ahmadinejad ostvario iznenađujuće dobar rezultat na predsjedničkim izborima, kandidiravši se u drugi krug u kojem će se u petak natjecati protiv dosadašnjeg predsjednika, pragmatičnog klerika Akbara Hashemija Rafsanjanija. Ekonomisti strahuju da bi u slučaju Ahmadinejadove pobjede strani ulagači mogli pobjeći iz zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙