FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 54 dolara po barelu

LONDON, 2. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale suse u četvrtak nakon što su u srijedu naglo skočile iznad 54 dolara pobarelu zbog pojačanih bojazni da će fokusiranje američkih rafinerijana ljetnu potražnju za benzinom pogoršati tijesnu opskrbu lož-uljemtijekom zime.
LONDON, 2. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak nakon što su u srijedu naglo skočile iznad 54 dolara po barelu zbog pojačanih bojazni da će fokusiranje američkih rafinerija na ljetnu potražnju za benzinom pogoršati tijesnu opskrbu lož-uljem tijekom zime.

Barel sirove nafte pojeftinio je američkom tržištu 20 centi na 54,40 dolara nakon što je u srijedu poskupio čak 2,63 dolara na 54,60 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 27 centi na 53 dolara nakon što je u srijedu ojačao čak 2,54 dolara na 53,27 dolara.

Trgovci su ignorirali ovotjedni meteorski rast vrijednosti dolara u odnosu na euro i naznake da OPEC mijenjati službeni proizvodni plafon. Zbog pcjena da će solidne zalihe benzina vjerojatno dostajati za ljetnu sezonu vožnje, trgovci su neuobičajeno rano preusmjerili pozornost na zalihe dizela.

"Očito je prisutna bojazan da neće biti dovoljno dizela", kazao je Colin Tang iz investicijske banke Calyon.

Rafinerije obično u proljeće proizvode više benzina i manje ostalih vrsta goriva kako bi pokrile pojačanu potražnju u ljetnoj sezoni vožnje pa neki analitičari strahuju da neće moći pokriti vrhunac zimske potražnje.

Komercijalne zalihe destilata u SAD-u samo su jedan posto više u odnosu na prošlu godinu a ovogodišnji rast potražnje premašuje prošlogodišnji za tri posto, pokazali su prošlog tjedna vladini podaci.

Iako je riječ o tijesnoj opskrbljenosti, Tang ističe da rafinerije još imaju vremena za punjenje svojih spremnika. "Sada se čini da je opskrba tijesna ali kada rafinerije završe radove na održavanju, nastojat će proizvesti više dizela", zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙