FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon prazničkog predaha

LONDON, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale uutorak, prvog radnog dana nakon praznika u SAD-u i Velikoj Britaniji,zahvaljujući obilnoj ponudi i jačanju dolara.
LONDON, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u utorak, prvog radnog dana nakon praznika u SAD-u i Velikoj Britaniji, zahvaljujući obilnoj ponudi i jačanju dolara.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 34 centa na 51,51 dolar nakon što je u petak dosegnuo 52 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 29 centi na 50,41 dolar.

Najviša razina zaliha sirove nafte u SAD-u u proteklih šest godina i solidne zalihe benzina uoči ljetne sezone vožnje poduprte su jačanjem dolara na najvišu razinu u proteklih sedam mjeseci, što će po mišljenju analitičara vjerojatno pritisnuti cijene nafte ovog tjedna.

Mnogi od njih ipak upozoravaju da će pad cijena biti ograničen visokom razinom potražnje uoči ljeta i maksimalno iskorištenim proizvodnim i rafinerijskim kapacitetima.

"Kratkoročno gledano, očekujem pad cijena. Ponuda sirove nafte je obilna", kazao je Geoff Pyne iz londonske Standard Bank. "No, pad cijena je ograničen jer su zalihe sada solidne a rezervni su kapaciteti ograničeni i gotovo nema rezervi za slučaj krize", dodao je, upozoravajući da će OPEC u slučaju pada cijena blizu 40 dolara po barelu smanjiti proizvodnju.

Neimenovani visoki dužnosnik OPEC-a kazao je u utorak da će Saudijska Arabija kao najveći svjetski proizvođač u lipnju zadržati dnevnu proizvodnju na razini svibnja, dakle na 9,5 milijuna barela.

No, jastrebovi među članicama naftnog kartela strahuju da bi preobilna ponuda mogla smanjiti cijene sirove nafte slabije kvalitete koja nije pogodna za proizvodnju visokokvalitetnih motornih goriva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙