FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne uoči sastanka OPEC-a

LONDON, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale suse u ponedjeljak u očekivanju sastanka OPEC-a na kojem bi mogao bitipostignut dogovor o povećanju službenog proizvodnog plafona, štovjerojatno ipak neće rezultirati stvarnim povećanjem ponude natržištu.
LONDON, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak u očekivanju sastanka OPEC-a na kojem bi mogao biti postignut dogovor o povećanju službenog proizvodnog plafona, što vjerojatno ipak neće rezultirati stvarnim povećanjem ponude na tržištu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 14 centi na 53,40 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 13 centi na 52,80 dolara.

Cijene su uoči vikenda zabilježile oštar pad kada se pokazalo da oluja u Meksičkom zaljevu slabi i da nije ozbiljno oštetila američke rafinerije u regiji.

No, trgovci su napomenuli da višu razinu cijena podupiru bojazni u vezi s ponudom derivata u drugoj polovini godine te neizvjesnost kada je u pitanju sposobnost OPEC-a da stvarno pojača proizvodnju. Najnoviji podaci pokazuju da su spekulanti u SAD-u povećali svoje pozicije na tržištima destilata, predviđajući rast cijena.

"Bližimo se sastanku OPEC-a pa je prisutna određena nervoza. Tržište prihvaća mogućnost da OPEC proizvodi gotovo punim kapacitetom i da ne može više puno utjecati na smanjenje cijena", kazao je Rob Laughlin iz londonskog Man Financiala.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi kazao je uoči sastanka da podupire povećanje službenog proizvodnog plafona za 500 tisuća barela dnevno te da su aktualne cijene koje prekoračuju 50 dolara po barelu previsoke.

"Povećanje plafona čini se razumnim. Podupirem proces povećanja plafona za 500 tisuća barela dnevno", kazao je Naimi tijekom posjeta Norveškoj.

Ministri za naftu članica OPEC-a sastat će se u srijedu u Beču kako bi raspravljali o politici proizvodnje u drugoj polovini godine. Očekuje se da će kartel povećati službeni proizvodni limit kako bi pridonio sniženju cijena iako analitičari tvrde da se time tek legitimira postojeća pojačana proizvodnja.

Po najnovijim procjenama OPEC već proizvodi 440 tisuća barela dnevno iznad službenog plafona a razina proizvodnje blizu je najvišoj u proteklih 25 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙