FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usprkos blagom padu cijene nafte i dalje iznad 55 dolara po barelu

LONDON, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale uutorak nakon dobitonosnih prodaja koje su uslijedile nakon njihovaskoka u ponedjeljak navečer za četiri posto uslijed bojazni odnestašice destilata i sumnji da OPEC ne može dovoljno povećatiproizvodnju da bi utjecao na kretanje cijena.
LONDON, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u utorak nakon dobitonosnih prodaja koje su uslijedile nakon njihova skoka u ponedjeljak navečer za četiri posto uslijed bojazni od nestašice destilata i sumnji da OPEC ne može dovoljno povećati proizvodnju da bi utjecao na kretanje cijena.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 54 centa na 55,08 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 70 centi na 54,08 dolara.

"Rast potražnje za dizelom u SAD-u, potaknut snažnim gospodarstvom, potpiruje neuobičajene bojazni od nestašice lož-ulja", kazao je Hiroyuki Sato iz Japan Energy Corp.

Potražnja za destilatima, uključujući i lož-ulje, tradicionalno postaje faktor po kojem se tržište ravna tek u četvrtom tromjesečju, nakon završetka ljetne sezone pojačane potražnje za benzinom. Ove su pak godine ispodprosječna razina zaliha i prenapregnuti rafinerijski kapaciteti u svijetu prije vremena preusmjerili pozornost na destilate, gurnuvši cijene na gotovo rekordnu razinu, zabilježenu posljednji put u travnju.

Najnoviji podaci američke vlade pokazali su da je u protekla četiri tjedna potražnja za dizelom u SAD-u više od šest posto viša u odnosu na prošlu godinu, dijelom zahvaljujući kamionskom prijevozu uvezenih kineskih proizvoda sa zapadne obale SAD-a u ostatak zemlje.

Članice OPEC-a sastat će se u srijedu u Beču kako bi raspravile o proizvodnoj politici ali naftni je kartel priznao da njegovi izgledi za obuzdavanje rasta cijena baš i nisu veliki budući da je glavni pokretač poskupljenja više nestašica rafiniranih proizvoda nego sirova nafta.

Tako je saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi u ponedjeljak izjavio da nema nestašice sirove nafte, zatraživši gradnju više rafinerija.

OPEC će vjerojatno povisiti službeni proizvodni plafon za 500 tisuća barela dnevno na ukupno 28 milijuna barela, čime će samo ovjeriti stvarnu pojačanu proizvodnju ali neće dodatno pojačati proizvodnju, kazao je u Beču predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

"Taj će potez uputiti dobar signal o stvarnom stanju na tržištu. On je tek simbolične prirode", naglasio je predsjednik OPEC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙