FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilno iznad 54 dolara po barelu

LONDON, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale suse u utorak na razini iznad 54 dolara po barelu, zrcaleći rastrganosttrgovaca između očekivanja o rastu zaliha u SAD-u i bojazni od zimskenestašice lož-ulja i dizela..
LONDON, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na razini iznad 54 dolara po barelu, zrcaleći rastrganost trgovaca između očekivanja o rastu zaliha u SAD-u i bojazni od zimske nestašice lož-ulja i dizela..

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 12 centi na 54,37 dolara nakon što su dobitonosne prodaje u srijedu snizile cijene ispod najviše razine u proteklih šest tjedana od 55,55 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 16 centi na 53,51 dolar.

"Tržište još uvijek predviđa rast cijena kada je pitanju zima. Potražnja za destilatima u SAD-u raste najbržim tempom a razina zaliha nije pretjerano visoka", kazao je tony nunan iz Mitsubishi Corp.

Potražnja za lož-uljem i dizelom naglo je porasla u cijelom svijetu, a glavni su motor rasta motorizirani Europljani, američki vozači kamiona i kineske kompanije koje se za vrijeme ljetnih redukcija preorijentiraju na generatore na dizel.

Prisutna je bojazan da rafinerije čak ni uz maksimalni angažman kapaciteta neće moći preraditi dovoljno sirove nafte na međunarodnim tržištima da bi povisile zalihe destilata i osigurale zalihe za eventualne neočekivane probleme u opskrbi u razdoblju najveće potražnje u četvrtom tromjesečju.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha destilata u SAD-u za 1,0 milijun barela dok bi zalihe sirove nafte trebale porasti za 300 tisuća barela. Usprkos očekivanom rastu zalihe destilata bit će u donjoj polovini prosjeka za ovo doba godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙