FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale u očekivanju izvješća o zalihama u SAD-u

LONDON, 8. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oštro su pale usrijedu uslijed očekivanja da će tjedno izvješće američke vladeponovno pokazati rast zaliha sirove nafte, iako analitičariupozoravaju na tijesne zalihe lož-ulja i dizela
LONDON, 8. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oštro su pale u srijedu uslijed očekivanja da će tjedno izvješće američke vlade ponovno pokazati rast zaliha sirove nafte, iako analitičari upozoravaju na tijesne zalihe lož-ulja i dizela

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 64 centa na 53,12 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 68 centi na 52,45 dolara.

Potrošnja destilata u svijetu zabilježila je oštar rast zahvaljujući motoriziranim Europljanima, američkim vozačima kamiona i kineskim kompanijama koje tijekom ljetnih nestašica počinju koristiti generatore na dizel.

Bojazni je dodatno pojačao snažan rast potražnje za dizelom u odnosu na prošlu godinu, koji je samo u SAD-u dosegnuo pet posto.

"Tržište treba lidera. Sirova nafta ne može preuzeti tu ulogu jer je ima previše a isto vrijedi i za benzin", kazala je Deborah White iz SG Commodities.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte za skromnih 200 tisuća barela budući da pojačana obrada u rafinerijama nagriza pojačani uvoz iz članica OPEC-a. Zalihe benzina trebale bi porasti za 600 tisuća barela.

Analitičari napominju da bi se zalihe sirove nafte trebale početi smanjivati budući da ekonomske računice potiču rafinerije na proizvodnju veće količine destilata čije su cijene neuobičajeno visoke u odnosu na benzin, obično glavni pokretač ljetne potražnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙