FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažna američka potražnja podržala visoke cijene nafte

LONDON, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Snažna potražnja za dizelom uSAD-u poduprla je u četvrtak cijene nafte na razini iznad 55 dolara pobarelu.
LONDON, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Snažna potražnja za dizelom u SAD-u poduprla je u četvrtak cijene nafte na razini iznad 55 dolara po barelu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 20 centi na 55,77 dolara, nadovezavši se na poskupljenje od prethodnog dana za 50 centi. Na londonskom je tržištu barel poskupio 22 centa na 55,46.

Najnoviji rast cijena uslijedio je nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo snažniji pad zaliha sirove nafte u SAD-u nego što se očekivalo, zbog ponovno pojačane aktivnosti rafinerija.

Tržište nije reagiralo na dogovor članica OPEC-a o povećanju službene proizvodnje za 500 tisuća barela dnevno jer su trgovci svjesni činjenice da se stvarna razina proizvodnje neće bitno mijenjati.

Na raspoloženje na tržištu nije bitno utjecala ni najava naftnog kartela da će u slučaju nastavka trenda visokih cijena pojačati proizvodnju za dodatnih 500 tisuća barela, s obzirom na izjave ministara za naftu članica OPEC-a da zbog uskih grla u radu rafinerija ta odluka vjerojatno neće sniziti cijene.

"Potpuno se slažemo s priopćenjem OPEC-a kada je u pitanju dijagnoza da je potencijalni manjak rafinerijskih kapaciteta za proizvodnju dovoljne količine destilata ključna sporna točka za tržište", istaknuto je u analizi Barclays Capitala.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je da su američke rafinerije radile na razini od 96,7 posto ukupnih kapaciteta ali su preusmjerile pozornost na proizvodnju veće količine destilata kako bi podmirile neuobičajeno snažnu potražnju za ovo doba godine.

U protekla četiri tjedna potražnja za destilatima u SAD-u premašuje prošlogodišnju za 6,5 posto dok je potražnja za benzinom u istom razdoblju porasla za 3,0 posto.

Usredotočenost na proizvodnju destilata rezultirala je rastom odgovarajućih zaliha za 2,5 milijuna barela, što je dvostruko više od očekivanja, ali su zalihe destilata samo oko jedan posto iznad prošlogodišnje razine.

Zalihe benzina smanjile su se za 0,9 milijuna barela a pad su zabilježile i zalihe sirove nafte, i to za 1,8 milijuna barela, ali su još uvijek oko devet posto više nego prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙