FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno porasle

LONDON, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oporavile su se učetvrtak od gubitaka zabilježenih prethodnog dana kada je rast zalihau SAD-u utišao bojazni od moguće zimske nestašice.
LONDON, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oporavile su se u četvrtak od gubitaka zabilježenih prethodnog dana kada je rast zaliha u SAD-u utišao bojazni od moguće zimske nestašice.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 25 centi na 52,79 dolara nakon što je u srijedu pojeftinio čak 1,22 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 19 centi na 52,30 dolara.

"Cijene se oporavljaju a zanimljivo je da taj trend očigledno predvodi lož-ulje, koje je protekle noći bilo najslabije", kazao je Chistopher Bellew iz Bache Financiala.

Tjedno izvješće američke vlada pokazalo je rast zaliha destilata za 1,3 milijuna barela. Zalihe sirove nafte smanjile su se suprotno očekivanjima za tri milijuna barela na 330,8 milijuna barela zbog jake potražnje za rafiniranim proizvodima.

Bojazni da će jaka potražnja za destilatima onemogućiti rast zaliha uoči vrhunca zimske potražnje za lož-uljem rezultirale su rastom cijena lož-ulja u SAD-u za 19 posto u razdoblju od sredine svibnja, što je potaknulo i rast cijena sirove nafte.

Mnogi analitičari predviđaju da će svaki pad cijena vjerojatno biti kratkotrajan zbog visoke razine potražnje.

Izvješće američke vlade pokazalo je da je rast potražnje za dizelom u protekla četiri tjedna bio 6,6 posto viši u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je daleko više od stope rasta potražnje za benzinom od 2,4 posto, koja obično dominira tržištem u ovo doba godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙