FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prognoza IEA o usporenom rastu potražnje u Kini snizila cijene nafte

LONDON, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petaknakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila svojeprognoze o rastu potražnje za naftom u Kini.
LONDON, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila svoje prognoze o rastu potražnje za naftom u Kini.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 19 centi na 54,09 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 24 centa na 53,58 dolara.

Cijene su u četvrtak porasle gotovo dva dolara po barelu nakon što se u karipskoj regiji formirao prvi orkan, potpirujući bojazni od ugrožavanja rafinerijskih postrojenja u Meksičkom zaljevu.

Trgovci su kazali da je tržište i dalje zabrinuto ali je pozornost u međuvremenu preusmjerena na najnovije izvješće IEA o tržištu nafte, u kojem je drugi mjesec zaredom revidirana naniže prognoza o rastu potražnje za naftom u Kini u 2005.

"Brojke i dalje skiciraju predodžbu o relativno snažnoj potražnji ali riječi me upućuju na zaključak da je na pomolu pad cijena", kazala je Deborah White iz SG Commodities.

Po revidiranoj procjeni IEA, rast potražnje u Kini trebao bi dosegnuti 460 tisuća barela dnevno odnosno 7,1 posto, što je 10 tisuća barela dnevno manje u odnosu na procjenu iz prošlomjesečnog izvješća. Prošle je godine rast potražnje iznosio 15,4 posto, odnosno 860 tisuća barela dnevno.

IEA je istodobno upozorila da potražnju u svijetu i dalje podupire visoka razina potražnje u SAD-u i u razvijenim azijskim gospodarstvima. Zato agencija nije znatno promijenila svoju prognozu o rastu potražnje u svijetu u 2005., navodeći brojku od 1,78 milijuna barela dnevno, odnosno 2,2 posto.

Autori izvješća upozorili su i da bi rast potražnje u Kini mogao ubrzati u drugoj polovini godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙