FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neznatno oslabio tečaj američke valute

LONDON, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskimdeviznim tržištima u četvrtak je neznatno oslabio s najviše razineprema euru u zadnjih sedam mjeseci nakon što je najnoviji podatak oameričkoj inflaciji ponovno ojačao uvjerenje da kamatne stope u SAD-uneće agresivno rasti.
LONDON, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak je neznatno oslabio s najviše razine prema euru u zadnjih sedam mjeseci nakon što je najnoviji podatak o američkoj inflaciji ponovno ojačao uvjerenje da kamatne stope u SAD-u neće agresivno rasti.

Do podneva je tečaj 'zelene' valute oslabio 0,3 posto prema euru, koji se trguje po 1,2655 dolara. Spustio se i 0,5 posto prema britanskoj funti, koja košta 1,8412 dolara. Japanski jen istodobno je poskupio 0,3 posto, tako da dolar stoji 107,06 jena. Tečaj dolar košta i 1,2186 švicarskih franaka.

Inflacija mjerena cijenama osnovnih potrošnih dobara u SAD-u je u ovogodišnjem travnju ostala nepromijenjena na mjesečnoj razini, dok su tržišta očekivala njezin porast za 0,2 posto. Riječ je o stagnaciji inflacije po prvi puta nakon studenoga 2003.

"Taj podatak govori nam da američke kamatne stope dosežu svoj vrhunac, ako već i nisu tamo. Kad se to dogodi, dolar će izgubiti cikličku podršku", kazao je Mansoor Mohi-Uddin, valutni strateg pri UBS-u.

Posljednji uzlet američke valute, potaknut nizom snažnih američkih gospodarskih pokazatelja, podigao je njezin tečaj za više od šest posto prema euru od početka godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙