FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati.
ZAGREB, 17. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati.

BRUXELLES

Europsko vijeće na svom summitu u Bruxellesu nije donijelo nikakve zaključke o ritmu i opsegu budućeg proširenja EU-a, rekao je predsjedatelj EU-a, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker po završetku prvog dana summita u četvrtak kasno navečer. "Nekoliko čelnika je pozvalo da se razmisli o ritmu i opsegu proširenja, ali o tome u ovom trenutku nema zaključaka", rekao je Juncker. Na pitanje kakvo je stajalište Europskog vijeća o otvaranju pregovora s Turskom i sa zemljama zapadnog Balkana, Juncker je rekao da o tome nije bilo rasprave, ali da je više čelnika reklo da treba ispuniti data obećanja. "Moram reći da nismo o tome raspravljali u detalje, većina naših kolega su izrazili stajalište da se obveze koje je EU preuzeo, moraju uzeti obzir i ispoštovati", rekao je Juncker.

BRUXELLES

Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica EU-a dogovorili su se u četvrtak navečer na summitu u Bruxellesu da se produži rok za ratifikaciju europskog Ustava, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. "Držimo da nakon francuskog i nizozemskog referenduma, rok za ratifikaciju Ustava 1. studenoga 2006. nije više održiv jer one zemlje koje ga nisu ratificirale nisu u stanju dati nam odgovor prije polovice 2007. godine", rekao je Juncker. On je dodao da nije određen novi rok do kada bi se Ustav trebao ratificirati. Juncker je inzistirao da proces ratifikacije nije zaustavljen, nego da će se uzeti "vrijeme za razmišljanje". Juncker je isključio svaku mogućnost da se o tekstu Ustava ponovno pregovara. On je rekao da one zemlje koje namjeravaju ratificirati Ustav u svojim parlamentima mogu to učiniti i za vrijeme "perioda razmišljanja", a one zemlje koje će to učiniti na referendumima također će same odrediti kada će to napraviti.

BRUXELLES

Francuski predsjednik Jacques Chirac zatražio je tijekom rasprave o sudbini europskog Ustava u četvrtak navečer na summitu EU-a od svojih kolega da razmisle o opravdanosti daljnjeg širenja dok se ne osigura efikasno funkcioniranje europskih institucija. "Ustavni sporazum je bio zamišljen kao neophodni odgovor kako bi proširena Europa mogla dobro funkcionirati. Može li se Unija u ovoj novoj situaciji nastaviti širiti a da nemamo institucije sposobne da omoguće efikasno funkcioniranje te proširene Unije?", rekao je Chirac, prema radnom materijalu pripremljenom za njegov istup na summitu, u koji je Hina imala uvid.

BRUXELLES

Irska je posljednja u nizu zemalja koja će odgoditi održavanje referenduma o ustavu Europske unije, nakon francuskog i nizozemskog referenduma, izjavio je u četvrtak izvor blizak irskoj vladi. "Irska neće održati referendum kao što je planirano u jesen ove godine, već će ga odgoditi do 2006. godine", izjavio je taj izvor za agenciju Reuters. Odgađanje referenduma, koji se trebao održati u rujnu ove godine, ranije je već najavila i Danska, dok je luksemburški premijer kazao kako će njegov parlament morati ponovno promisliti da li da se referendum u toj zemlji održi 10. srpnja, kao što je planirano.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je u četvrtak kako obnova i stabilizacija Iraka neće na dugi rok biti američki nego irački pothvat i pozvala na strpljenje Amerikance koji sve više kritiziraju američki angažman u Iraku. "Mislim da dugujemo američkom narodu reći ponovno da ovo neće biti američki pothvat na dugi rok. Ovo će biti irački pothvat", rekla je Rice na konferenciji za novinare pred svoje putovanje na Bliski istok i u Europu. "Svi znaju da je američki narod zamoljen da podrži kompleksnu i tešku zadaću u nastojanju da se pomogne Iračanima u rušenju diktatora, potom u stvaranju održive i ujedinjene i demokratski utemeljene države", rekla je Rice. Ocijenila je da je u Iraku ostvaren veliki napredak i da Iračani sve više preuzimaju stvari u svoje ruke. Govoreći o Sjevernoj Koreji Rice je rekla kako nije dovoljno da se režim u Pyongyangu vrati šesterostranim pregovorima o nuklearnom razoružanju nego da treba biti spreman razgovarati o ukidanju svog nuklearnog programa. Kazala je da se sada mnogo nagađa hoće li se Sjevernokorejanci vratiti pregovorima koje bojkotiraju već godinu dana. Ukazala je i kako SAD nisu zadovoljne stanjem u Iranu koji se priprema za predsjedničke izbore za koje je predsjednik Bush rekao da mu nedostaju osnovni demokratski uvjeti. "Žalosna je stvar s Iranom da se on kreće prema nazad, a ne naprijed", rekla je, ocijenivši da je iranski politički sustav "bio otvoreniji prije nekoliko godina nego sada".

LAGOS

Američki konzulat u Lagosu, ekonomskom središtu Nigerije, zatvoreno je u četvrtak poslije podne zbog sigurnosnih problema, objavilo je američko veleposlanstvo u svom priopćenju. "Američki konzulat u Lagosu zatvoren je u četvrtak zbog sigurnosnih pitanja koji su od uzajamnog interesa za američku misiju u Nigeriji i nigerijsku vladu", kaže se u priopćenju. Predstavnici konzulata su kazali kako će konzulat biti otvoren u petak.

KAIRO

Egipatski parlament je u četvrtak usvojio izborni zakon koji će urediti skore predsjedničke izbore na kojima će biti odobreno sudjelovanje većem broju kandidata. Trideset pet od 220 prisutnih zastupnika glasovalo je protiv zakona za koji tvrde da nalaže previše ograničenja kandidatima i koji neće osigurati dovoljnu transparentnost izbora. Do sada je samo jedan kandidat - kojeg izabere parlament gdje dominira Nacionalna demokratska stranka predsjednika Hosnija Mubaraka - mogao izaći na izbore za predsjednika države. Tekst zakona predviđa stvaranje izbornog povjerenstva koje će odlučivati o datumu izbora. Povjerenstvo sastavljeno od pet osoba koje će odrediti nacionalna skupština i pet sudaca nadzirat će registriranje kandidata, financiranje kampanja, glasovanje ali i prebrojavanje glasačkih listića.

LJUBLJANA

Ukupno 54 posto gledatelja slovenske komercijalne televizijske postaje POP-TV podržava akciju pokreta Nacionalna alijansa bivšeg vicepremijera Marjana Podobnika i "borca za slovensku južnu granicu" Jožka Jorasa da se Slovenci o eventualnom ulasku Hrvatske u Europsku uniju odluče na referendumu.

Ukupno 46 posto gledatelja glasovalo je protiv takve inicijative u telefonskom glasovanju nakon emisije o hrvatsko-slovenskim odnosima u okviru popularnog političkog magazina "Trenja" koji analizira najaktualniju temu iz proteklog tjedna. Ovaj put takvom temom proglašena je zajednička sjednica slovenske i hrvatske vlade na Brijunima proteklog petka.

U telefonskom glasovanju sudjelovalo je 7.300 gledatelja, što je za skoro 20.000 gledatelja manje nego u do sada najgledanijim emisijama tog magazina, kad su se gledatelji izjašnjavali o pitanju je li Josip Broz Tito bio pozitivna ili negativna povijesna ličnost i da li treba vratiti stalno prebivalište tzv. izbrisanim neslovencima bez slovenskog državljanstva.

BRATISLAVA

Više slovačkih nevladinih organizacija optužilo je u četvrtak u Bratislavi slovačku državu za intenzivnu eksploataciju šuma u strogo zaštićenim zonama u Tatrama. "Nije dovoljno što Slovačka dijeli europski novac. Ona također mora poštivati i europske vrijednosti koje su različite u odnosu na one koje se prakticiraju u Nacionalnom parku Tatre", kaže se u priopćenju Građanske udruge Tatre koju su podržale i druge nevladine organizacije. Prema borcima za zaštitu prirode, Slovačka iskorištava šume u najvrednijim zonama tog prirodnog rezervata koji je ionako već dosta uništen u uraganu u studenom prošle godine. Početkom tjedna je Svjetska je zaklada za zaštitu prirode (WWF) pokrenula peticiju s istim sadržajem upućenu slovačkom premijeru Mikulasu Dzurindi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙