FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 22. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4.30 sati.
ZAGREB, 22. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4.30 sati.

ZAGREB

Predstavnica Grčke Helena Paparizou s pjesmom "My Number One" pobjedila je na 50. natjecanju za pjesmu Eurovizije, koje je u subotu navečer održano u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, uz jake mjere sigurnosti i u nazočnosti predsjednika Viktora Juščenka. Hrvatski predstavnik Boris Novković i Lado s pjesmom "Vukovi umiru sami" osvojili su 115 bodova, što im je donijelo 11. mjesto. Pobjednica je osvojila 230 bodova, a posebnu nagradu na proglašenju pobjednika uručio joj je predsjednik Juščenko. Spektakl u kijevskoj Dvorani sportova, pred 8.000 gledatelja, otvorila je ukrajinska pjevačica Ruslana, pobjednica Eurosonga 2004. Hrvatska je pjesma u finalno natjecanje ušla nakon polufinala održanog u četvrtak, zajedno s predstavnicima Danske, Mađarske, Izraela, Latvije, Makedonije, Moldavije, Rumunjske i Švicarske.

SAMARRA

Dvanaest pripadnika specijalnih postrojbi ministarstva unutarnjih poslova i jedan iračkih civil ubijeni su u subotu u nizu napada pobunjenika na snage reda u gradovima Samarri i Baijiju, u području sjevernog Iraka, izvijestili su službeni izvori. "Četiri pripadnika specijalnih postrojbi poginula su, a dvojica su ozlijeđena" u eksploziji bombe koja je odjeknula oko 12 sati po lokalnom vremenu i Samarri, izvijestila je lokalna policija. Pritom je poginuo i jedan civil. "U raketnim napadima na policijsku postaju u središtu grada nešto kasnije su poginula još dvojica specijalaca, a jedan je ozlijeđen", izvijestila je policija. U gradu Baijiju, 200 im sjeverno od Bagdada, u nizu pobunjeničkih napada poginulo je šest specijalaca. Područje sjeverno od Bagdada poprište je čestih napada na iračke snage reda. Napadi se najčešće pripisuju pripadnicima ekstremističke skupine Jordanca Abu Mussaba al-Zarqawija.

MULHOUSE

Iznimno su teške okolnosti u Iraku, gdje su u siječnju oteti francuska novinarka Florence Aubenas i njezin irački vozač i vodič Husein Hanoun, no "mi ćemo ih odande izvući", rekao je u subotu navečer u Mulhouseu, na istoku Francuske, šef francuske diplomacije Michel Barnier. "Izvući ćemo ih odande onako kako smo izvukli i francuske novinare Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota", rekao je Barnier odgovarajući na pitanja novinara u sklopu rasprave o referendumu o europskom ustavu koja će se u Francuskoj održati 29. svibnja. "Okolnosti u Iraku vrlo su teške. No, unatoč tomu nastavit ćemo i dalje s našim naporima. Po povratku u Pariz održat ćemo sastanak kabineta i razgovarati o tome pitanju kao i svakoga dana", rekao je ministar prisutnim novinarima. Christian Chesnot, novinar francuske tv-postaje RFI i novinar lista Le Figaro Georges Malbrunot, oteti su 20 kolovoza prošle godine, a oslobođeni su 21. prosinca.

VARŠAVA

Vodstvo poljske Socijaldemokratske stranke (SLD), na vlasti u zemlji, u subotu je odlučilo podnijeti kolektivnu ostavku četiri mjeseca prije održavanja parlamentarnih izbora, izvijestila su u subotu agencije. Predsjednik SLD-a, bivši premijer Jozef Oleksy i njegova četiri pomoćnika, glavni tajnik stranke Marek Dyduch, vođa parlamentarne skupine podnijeli su ostavke na svoje dosadašnje dužnosti. Oni će ih nastaviti obavljati do održavanja konferencije stranke idući vikend, prenosi France presse.

Oleksy je ostavku objasnio kao "želju da se zajamči zajedništvo i učinkovitost uprave stranke te da se ljudima da jasan signal" o potrebi uvođenja promjena, u sklopu predstojećih parlamentarnih izbora koji će se održati 25. rujna i predsjedničkih koji su najavljeni za 9 listopada, izvješćuje dpa. Novo predsjedništvo stranke bit će izabrano 29. svibnja, a SLD očekuje i traženje odgovarajućeg novog predsjedničkog kandidata s obzirom na to da je predsjednik parlamenta Wlodzimierz Cimoszewicz prošli tjedan objavio kako se namjerava povući iz politike.

BUKUREŠT

Bivši američki predsjednik Bill Clinton u subotu je u Bukureštu potpisivao primjerke svoje autobiografije "Moj život" koja je nedavno izdana u toj zemlji u rumunjskom prijevodu, izvijestili su mediji. Nekoliko stotina Rumunja natiskalo se ispred velike knjižnice u Bukureštu, strpljivo čekajući i po nekoliko sati da bivši američki predsjednik potpiše njihov primjerak knjige, ranije kupljen za oko 20 eura. U prodaju je pušteno oko 500 primjeraka. Šezdesetdvogodišnja penzionerka Liana Dumitru objasnila je kako u dugome redu čeka na potpis jer "jako voli Amerikance", a "Bill Clinton" joj je "vrlo simpatičan". Clinton je neumorno i s osmijehom potpisivao svoju autobiografiju, a netko od organizatora je izračunao da je svakih jedanaest sekundi potpisao jednu. Bivši američki predsjednik u službenom posjetu Rumunjskoj bio je u travnju 1997. kada je stanovništvo te zemlje poticao na reforme.

BEOGRAD - Potpredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus ocijenio je u subotu kako državna zajednica Srbija i Crna Gora, ovakva kakva jest, ne može ući u Europsku uniju. "Već 2007. moramo prijeći s dvostrukog kolosijeka na jedinstveni. Znači, ili funkcionalna federacija, što trenutačno nije, ili dvije države", rekao je Labus i dodao kako je njegova prognoza o ulasku Srbije u EU do 2012. optimistička, ali ostvariva.

PEKING - Jedan je rudar izvučen živ, a pronađena su tijela još tridesetorice poginulih, dva dana nakon eksplozije plina u rudniku ugljena na sjeveru Kine, objavila je u subotu kineska državna televizija. Preostala dvadesetorica rudara još nisu pronađena, a vlasti kažu kako je sve manje nade da će biti još preživjelih u tom rudniku u gradu Chengdeu, sjeverno od glavnoga grad Pekinga. Eksplozija se dogodila u četvrtak, kad je u oknu bilo 85 rudara, a samo su 34 odmah spašena.

RIM - Izvori talijanske tajne službe potvrdili su u subotu da je Clementina Cantoni, 32-godišnja Talijanka, djelatnica humanitarne organizacije Care International oteta u Kabulu 16. svibnja, "živa i dobro se osjeća". Uzbuna zbog njezine navodne smrti i zatim opovrgavanja pothranjuju nervozno ozračje koje vlada u Italiji oko te otmice. Jedna osoba, vjerojatno jedan od otmičara, preko njezinog mobitela javio je da je talijanska dobrovoljka ubijena. Tu vijest je objavio afganistanski novinar agencije Reuters, ali je afganistanska vlada odlučno opovrgnula njezinu smrt.

MILANO - Novinari lista Corriere della Sera u subotu su počeli štrajk kako bi zaštitili nezavisnost tih najvećih talijanskih novina jer poslovni čovjek Stefano Ricucci uporno prikuplja dionice u kompaniji koja je vlasnik lista. U poruci objavljenoj u subotnjem izdanju, urednički odbor Corrierea napada "sve jaču prijetnju izvana" i vlastitu "tupu i birokratiziranu" upravu koja ne osigurava ni radnu snagu ni novac potreban novinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙