FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 19. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u utorak telefonski razgovarao s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem o normalizaciji odnosa između dviju zemalja, potvrđeno je u srijedu iz Ureda predsjednika. Dvojica predsjednika razgovarala su kratko i prijateljski o tome da se dugoročno nastavi normalizacija odnosa između dviju država, rekla je glasnogovornica Ureda predsjednika Danijela Barišić za Hinu. Ona je potvrdila i da su prekinuti pregovori o planiranom posjetu hrvatskog predsjednika Srbiji i Crnoj Gori. Mesić je odustao od posjeta Srbiji i Crnoj Gori poslije skupa na Ravnoj Gori kojim je obilježena 60. obljetnica četničkog pokreta, a na kojem su prisutni bili i neki predstavnici srpskih vlasti

BEOGRAD - Odluka hrvatskog predsjednika da zbog nedjeljnog četničkog skupa na Ravnoj gori otkaže pripreme za posjet Beogradu nije miješanje u unutarnje stvari Srbije, ali ne treba usporavati procese suradnje zemalja regije, izjavio je u srijedu predsjednik Srbije Boris Tadić. "Hrvatski predsjednik ima pravo na svoj stav, a smatram li ja taj stav dobrim, drugo je pitanje. Mislim da ni jednog trenutka ne treba zatvarati ili usporavati procese suradnje regionalnih zemalja, jer je to bitan interes svih nacija koje žive u regiji, da neprestano komuniciraju i rješavaju probleme", kazao je Tadić novinarima nakon susreta s danskim ministrom vanjskih poslova Per Stigom Moelerom. Kasnije u srijedu, nakon poslovnog ručka u američkoj gospodarskoj komori u Beogradu, Tadić je novinarima kazao da se protivi tome da se političari zemalja regije u današnjoj suradnji pozivaju na prošlost. "Šezdeset godina nakon Drugog svjetskog rata mi smo još mentalno u tom ratu. Koga je danas u svijetu briga za četnike, ustaše i partizane?", upitao je Tadić.

PODGORICA - Predsjednik Crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić osudio je u srijedu govor ministra vanjskih poslova državne zajednice SCG Vuka Draškovića na nedjeljnom četničkom okupljanju na Ravnoj Gori, dodavši kako je tragično da isti čovjek predstavlja Srbiju i Crnu Goru u svijetu "Tragično je da netko tko formalno predstavlja Srbiju i Crnu Goru ne može razlučiti antikomunizam od profašizma i kvinsliškog pokreta", kazao je u srijedu navečer Krivokapić u izjavi za TV Crne Gore i naglasio kako "sve dok ima Ravnih Gora prijeti opasnost da ne bude Crne Gore". Predsjednik crnogorskog parlamenta smatra da takvo ponašanje Srbije "do kraja objašnjava želju Crne Gore za neovisnošću".

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush priznao je u srijedu da Amerikanci imaju problema u poratnom Iraku istaknuvši da Sjedinjene Dražve moraju brže odgovoriti kako bi novim demokracijama pomogle u izgradnji stabilnih institucija. "Jedna od pouka iz Iraka je da, dok se vojska može vrlo brzo razmjestiti u bilo koji dio svijeta, to ne vrijedi za vladine službenike", rekao je Bush u obraćanju Međunarodnom republikanskom insitutu. Bush je spomenuo stavku u državnom proračunu namijenjenu uspostavi postrojbi državnih službenika koji bi pomagali u rješavanju kriza izazvanih ratom ili revolucijom. Kritičari optužuju Bushovu administraciju da nije imala pripremljen plan okupacije Iraka nakon pada režima Sadama Huseina 2003. godine.

WASHINGTON - Američki istražitelji često su, u sklopu svoje ispitivačke strategije, nastojali povrijediti vjerska osjećanja muslimanskih zatočenika u zatvoru u Guantanamo Bayu i drugdje, objavila je u srijedu američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch. HRW navodi kako je spor oko povučenih navoda tjednika Newsweek o oskvrnuću muslimanske svete knjige Kurana zasjenio činjenicu da su vjerska ponižavanja zatočenika u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi i drugdje gdje SAD drži osumnjičene za terorizam, široko rasprostranjena. HRW napominje kako je američki ministar obrane 2002. odobrio popis postupaka ispitivanja zatvorenika u Guantanamo Bay koji uključuje uklanjanje vjerskih predmeta, prisilno brijanje brade i uklanjanje odjeće koji su uvredljivi za mnoge muslimane. Svrha tih istražnih tehnika je ponižavanje zatvorenika što je zabranjeno Ženevskim konvencijama, navodi HRW.

WASHINGTON - Sjedinjene Države zajedno sa svojim europskim saveznicima i Ujedinjenim narodima ovoga ljeta namjeravaju pokrenuti plan za rješavanje konačnog statusa Kosova, rekao je u srijedu Nicholas Burns, podtajnik za političke poslove u State Departmentu. Govoreći pred Odborom za međunarodne odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa, Burns je rekao da je plan za rješavanje statusa Kosova razrađen u razgovorima s Ujedinjenim narodima i europskim partnerima u okviru kontaktne skupine. Burns je rekao kako je "staus quo" nedefinirane budućnosti Kosova "neodrživ i nepoželjan" jer prijeti poništiti sve što je već postignuto na Balkanu u posljednjih deset godina. "2005. je godina odluke za Kosovo. Zajedno s Ujedinjenim narodima i našim europskim partnerima nadamo se otpočeti proces za određivanje budućeg statusa Kosova" rekao je Burns. Prema tom planu, UN će vjerojatno imenovati Norvežanina Kai Eidea koji bi trebao do kraja ljeta 2005. ocijeniti je li Kosovo spremno za pregovore o konačnom statusu. Ukoliko ocjena o usvajanju međunarodnih standarda na Kosovu, razvoju demokracije te poštivanju ljudskih i manjinska prava bude "dovoljno pozitivna" krenulo bi se u proces rješavanja statusa.

BEOGRAD - Rješenje kosovskog problema mora biti prihvatljivo za sve strane, kako ne bi bila ugrožena stabilnost regije, izjavio je u srijedu u Beogradu, nakon razgovora s predstavnicima službenog Beograda, ministar vanjskih poslova Danske Per Stig Moeler. "Koje se god rješenje konačnog statusa našlo, mora se poštovati srpska volja i mišljenje u njegovom rješavanju. Bez toga, otvorili bismo vrata mnogim problemima u regiji", kazao je Moeler nakon razgovora s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Moeler je, nakon razgovora s dužnosnicima u Beogradu, pozdravio inicijativu Beograda za početak razgovora s Prištinom, naglasivši da se u rješavanju budućeg statusa Kosova moraju poštovati standardi, te da je njihovo ispunjenje preduvjet za razgovore o konačnom statusu.

VLADIKAVKAZ - Rusko državno tužiteljstvo objavilo je u srijedu da su uhićena četvorica Čečena osumnjičena za povezanost s otmičarima u Beslanu, u Sjevernoj Osetiji, koji su trebali napasti jednu drugu školu u slučaju da otmica u Beslanu bude neuspješna. "Čečeni su uhićeni u travnju. Pripremali su kopiju atentata u Beslanu u školi u selu Nesterovskaja", u Ingušetiji, rekao je zamjenik državnog tužitelja Nikolaj Šepel novinarima u Vladikavkazu, glavnom gradu Sjeverne Osetije. Napad na školu u Ingušetiji pripremala je skupina od 11 ljudi, rekao je. Njegov glasnogovornik kazao je da se uhićeni Čečeni nalaze u zatvoru u Čečeniji. Nova uhićenja nastavak su istrage koja je u ožujku dovela do uhićenja četvero ljudi osumnjičenih da su pomogli u pripremi najsmrtonosnije talačke krize na svijetu koja je trajala od 1. do 3. rujna 2004. i u kojoj je poginulo 330 ljudi, uključujući 186 djece. Teroristi tu nisu uključeni. U Vladikavkazu je u utorak počelo suđenje jedinom preživjelom teroristu iz Beslana, 24-godišnjem Nurpašiju Kulajevu. Rusko tužiteljstvo želi uhititi sve nalogodavce zločina, među kojima je i radikalni čečenski vođa Šamil Basajev.

SARAJEVO - Hrvatskom pjesniku Luki Paljetku u srijedu je u Sarajevu uručena nagrada "Bosanski stećak", najveće priznanje koje dodjeljuje Društvo pisca Bosne i Hercegovine. Uručenje nagrade upriličeno je u okviru završne pjesničke večeri 44. sarajevskih dana poezije održanoj u Narodnom pozorištu u nazočnosti velikog broja uzvanika. Paljetak je sedmi dobitnik ove nagrade utemeljene nakon završetka rata u BiH kao priznanje za životno djelo koje se dodjeljuje istaknutom domaćem ili inozemnom pjesniku zaslužnom po svom spisateljskom, humanističkom i intelektualnom angažmanu. "Paljetak, jedan od najvećih pjesnika našeg vremena, neponovljivi majstor u jeziku koji snagom i čarolijom njegove neposredne uporabe povezuje mora, kontinente, generacije i svjetove, redovito je ljetpotu svoga literarnog izraza potvrđivao jasnim, mudrim i blagovremenim stavovima o životu i vremenu u kojemu živimo. Time je svjedočio da svaka velika književnost treba, pored književnoestetske dimenzije, posjedovati i književnoetičku opravdanost i smisao", dio je obrazloženja uprave Društva pisaca BiH o dodjeli nagrade Paljetku za kojega se također ističe kako je hrvatski ali i mediteranski i europski pjesnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙