FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od zimske nestašice gurnuo cijene nafte preko 55 dolara po barelu

LONDON, 6. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uponedjeljak na najvišu razinu u proteklih šest tjedana, prekoračivši55 dolara po barelu uslijed bojazni zbog moguće nestašice lož-ulja idizela tijekom zime.
LONDON, 6. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na najvišu razinu u proteklih šest tjedana, prekoračivši 55 dolara po barelu uslijed bojazni zbog moguće nestašice lož-ulja i dizela tijekom zime.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 22 centa na 55,25 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 10 centi na 54,27 dolara.

"Nema sumnje da je tržište i dalje fokusirano na iznenadni pad zaliha lož-ulja. Cijene pokreću tehnički razlozi a proteklih nekoliko ciklusa obilježeno je snažnom aktivnošću fondova", kazao je Daniel Hynes iz ANZ Institutional Bankinga.

Analitičari ističu da su takve bojazni neuobičajene za ovo doba godine a mogući su razlog veće zalihe benzina u odnosu na prošlu godinu dok za zalihe destilata vrijedi suprotno, ističe Frederic Lasserre iz Societe Generale, dodajući da se proizvodnja benzina u SAD-u približila rekordnih 9,13 milijuna barela dnevno.

Ponuda bi se mogla još više stanjiti budući da bi Kina kao drugi po veličini potrošač u svijetu mogla početi gomilati strateške zalihe, koje uključuju i zalihe lož-ulja, već u kolovozu. Očekuje se da će potrošnja dizela u Kini u ljetu porasti zbog preorijentacije na dizel kako bi se otklonilo sezonsko usko grlo u opskrbi električnom energijom.

Suočena s bojaznima od moguće nestašice, Europska je unija najavila da će na sastanku sa članicama OPEC-a u četvrtak zatražiti povećanje proizvodnje.

Jedanaest članica naftnog kartela proizvodi 30 milijuna barela dnevno u usporedbi sa službenom kvotom od 27,5 milijuna barela dnevno, a predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio je u ponedjeljak da bi visoke cijene nafte mogle potaknuti kartel da na ovotjednom sastanku u Beču poveća službeni plafon proizvodnje.

"Cijene su previsoke i moramo nešto učiniti", kazao je predsjednik OPEC-a.

No, to neće utjecati na stvarnu proizvodnju jer članice već proizvode iznad službenih kvota, upozorio je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙