FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara i nadalje jača

LONDON, 18. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Najnoviji podatak oameričkoj inflaciji u srijedu je na deviznim tržištima ojačaouvjerenje ulagača da će američke kamatne stope nastaviti umjerenorasti, što je pomoglo održavanju tečaja dolara na najvišoj raziniprema euru u zadnjih sedam mjeseci.
LONDON, 18. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Najnoviji podatak o američkoj inflaciji u srijedu je na deviznim tržištima ojačao uvjerenje ulagača da će američke kamatne stope nastaviti umjereno rasti, što je pomoglo održavanju tečaja dolara na najvišoj razini prema euru u zadnjih sedam mjeseci.

Do podneva je njegov tečaj ojačao 0,3 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2618 dolara. Ojačavši 0,4 posto u odnosu na jen, dosegnuo je najviši tečaj u zadnjih mjesec dana od 107,4 jena za dolar. Tečaj dolara tako je od 6. svibnja, kada je započeo njegov snažan uzlet, ojačao oko 2,7 posto prema euru i tri posto prema jenu.

"Mnogo je pozitivnih događaja za dolar u ovome trenutku. Tržište se usredotočilo na pozitivne vijesti, a ignorira negativne za dolar", ocijenio je raspoloženje na tržištu Steven Saywell, valutni strateg Citigroupa.

Poticaj novim kupovinama američke valute dao je podatak o skoku inflacije mjerene proizvođačkim cijenama u SAD-u u travnju za 0,6 posto, prema očekivanih 0,4 posto na mjesečnoj razini.

Trgovci ističu da dolar ima koristi i od ulijevanja kapitala u dolar iz rizičnije imovine poput stranih dionica uslijed glasina o velikim gubitcima hedge fondova.

Prema britanskoj funti dobio je 0,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši najvišu razinu u zadnjih pola godine od 1,8322 dolara za funtu, kako niz loših britanskih ekonomskih pokazatelja mnoge trgovce navode na špekulacije da će Bank of England možda na idućem zasjedanju sniziti kamatne stope, a ne kako se ranije očekivalo povisiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙