FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Financijske dionice predvodile jačanjem američkih blue-chip dionica

NEW YORK, 17. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Solidne zarade kompanija ipozitivne procjene za najveću američku financijsku institucijuCitigroup potaknuli su u ponedjeljak ulagače na američkim burzama nakupovinu dionica u financijskom sektoru.
NEW YORK, 17. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Solidne zarade kompanija i pozitivne procjene za najveću američku financijsku instituciju Citigroup potaknuli su u ponedjeljak ulagače na američkim burzama na kupovinu dionica u financijskom sektoru.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,11 posto, na 10.252 boda. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,9 posto na vrijednosti, dosegnuvši 1.994 boda.

Dionica lanca trgovina za kućanske potrepštine Lowe's ojačala je 5,6 posto nakon što je ta kompanija izvijestila o 31 posto većoj dobiti u prvom ovogodišnjem tromjesečju. "Potrošači još uvijek troše i investiraju u svoje domove", kazao je čelnik Lowe'sa Robert Niblock.

To je ponukalo ulagače na kupovinu dionica i njegovih rivala, ponajviše Home Depota, kojem su dionice skočile tri posto. Dodatno, cijene nafte ostale su ispod 49 dolara za barel, poduprijevši tako izglede za većom osobnom potrošnjom Amerikanaca.

Dionica Citigroupa porasla je dva posto poduprijevši tako rast Dow Jones indeksa nakon što je financijski tjednik Barron's objavio da će vjerojatno dividenda te kompanije iduće godine porasti, a cijena njezinih dionica ojačati za 20 posto, iznad 55 dolara.

"Pad aktivnosti na tržištu dionica prošloga tjedna je prevladan i sada se traže izgovori za kupovine", ocijenio je raspoloženje na tržištu Hugh Johnson iz Johnson Illington Advisorsa.

No, na europskim burzama pad cijena naftnih i bankarskih dionica rezultirao je gubitcima tamošnjih burzovnih indeksa. Londonski Ftse indeks spustio se 0,05 posto, na 4.884 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 4.262 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙