FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviše cijene američkih dionica u zadnjih pet tjedana

NEW YORK, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chipdionica u srijedu su dosegnule najviše razine u zadnjih pet tjedana,budući je blagi porast inflacije te klizanje cijena nafte na najnižurazinu u protekla tri mjeseca pomoglo ublažiti zabrinutosti ulagačaoko mogućeg oštrijeg podizanja američkih kamatnih stopa.
NEW YORK, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chip dionica u srijedu su dosegnule najviše razine u zadnjih pet tjedana, budući je blagi porast inflacije te klizanje cijena nafte na najnižu razinu u protekla tri mjeseca pomoglo ublažiti zabrinutosti ulagača oko mogućeg oštrijeg podizanja američkih kamatnih stopa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,3 posto,na 10.464 boda. Toliko je na vrijednosti dobio i tehnološki Nasdaq, završivši poslovanje na 2.030 bodova.

Uzlet cijena dionica ubrzao je nakon što je američki ministar financija John Snow zatražio od Kine da dopusti barem djelomičnu fluktuaciju juana, u nastojanju da i ta velika izvoznica podnese dio tereta korekcije globalnih gospodarskih neravnoteža.

Nadalje, tržišta je oraspoložio i podatak o potrošačkim cijenama u SAD-u koje se u travnju nisu mijenjale, umanjivši tako zabrinutosti da bi američka središnja banka u pokušaju suzbijanja inflatornih pritisaka podizala kamatne stope bržim tempom nego dosad. I spuštanje cijena nafte ispod 48 dolar za barel potpirilo je kupovine dionica.

"Čini se da je inflacija pod kontrolom, a cijene nafte nisu porasle, dok stvari s Kinom izgleda kao da bi mogle krenuti naprijed", kazao je Jim Fehrenbach, čelnik trgovine pri Piper Jaffrayu. Kako je rekao, ta kombinacija potiče ulagače na kupovine dionica.

Među najvećim dobitnicama ističu se dionice Hewlett-Packarda, koje su ojačale 4,6 posto nakon što je taj tehnološki gigant objavio veću dobit i prihode te najavio smanjivanje broja zaposlenika. Snažnije su poskupjele i dionice banaka između 1,2 i 2,4 posto.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su u prosjeku više od jedan posto, potaknute podatkom o američkoj inflaciji, pri čemu su najviše ojačale dionice rudarskih i kompanija za proizvodnju kovina. Londonski Ftse indeks porastao je 1,04 posto, na 4.949 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 1,7 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.324 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙