FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Pomilovanje za Grandića - drugačija praksa za osuđene Srbe

BEOGRAD,15. lipnja(Hina) - Nakon odluke hrvatskog predsjednika StjepanaMesića o smanjenju kazne Stjepanu Grandiću, osuđenom na deset godinazbog ubojstva srpskih civila u Gospiću 1991. godine, može se dogoditida on bude pušten na slobodu, piše "Politika" od srijede u tekstu podnaslovom "Nepravedno pomilovanje", te naglašava da je sasvim drukčijasituacija kad su posrijedi Srbi osuđeni za ratne zločine.
BEOGRAD,15. lipnja(Hina) - Nakon odluke hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o smanjenju kazne Stjepanu Grandiću, osuđenom na deset godina zbog ubojstva srpskih civila u Gospiću 1991. godine, može se dogoditi da on bude pušten na slobodu, piše "Politika" od srijede u tekstu pod naslovom "Nepravedno pomilovanje", te naglašava da je sasvim drukčija situacija kad su posrijedi Srbi osuđeni za ratne zločine.

"Njih gotovo po pravilu i za djela znatno blaža od Grandićevih osuđuju na 20 godina zatvora, na što je inače u svojim izvještajima u više navrata upozoravao i OESS", kaže list, dodajući da su za gospićki zločin osuđene "samo tri najodgovornije osobe".

"Svi drugi su oslobođeni, iako je utvrđeno da je veća skupina sudjelovala u noćnim odvođenjima i strijeljanjima srpskih civila, čija je krivnja bila samo u tome što su bili te nacionalnosti. Iako tako 'krnje' po utvrđenoj odgovornosti i izrečenim kaznama, ovo suđenje se ističe kao (jedini) pozitivan primjer objektivnosti domaćeg pravosuđa u rješavanju slučaja ratnih zločina koje je počinila hrvatska strana, pa se na osnovu toga tvrdi da je to pravosuđe spremno preuzeti i određene predmete iz Haaškog tribunala", zaključuje list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙