FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada Srbije opovrgnula postojanje pregovara s Mladićem

BEOGRAD,9. lipnja(Hina) - Tvrdnje da predstavnici Vlade Srbije posrednopregovaraju s haaškim optuženikom Ratkom Mladićem o njegovoj predajiHaaškom sudu, kako je to u četvrtak objavio najnoviji broj beogradskogtjednika "Evropa", odmah su opovrgnute iz Vlade Srbije.
BEOGRAD,9. lipnja(Hina) - Tvrdnje da predstavnici Vlade Srbije posredno pregovaraju s haaškim optuženikom Ratkom Mladićem o njegovoj predaji Haaškom sudu, kako je to u četvrtak objavio najnoviji broj beogradskog tjednika "Evropa", odmah su opovrgnute iz Vlade Srbije.

Informacija koju je o tome objavio ovaj tjednik netočna je "od prve do posljednje riječi", kazao je agenciji Beta šef Ureda za suradnju s medijima Vlade Srbije Srđan Đurić.

"Pitanje suradnje s Haaškim sudom od suviše je velikog značenja za našu zemlju da bi bilo predmet senzacionalističkih nagađanja", kazao je Đurić, dodajući da je "izvjesno da svaka vrsta ovakvog dezinformiranja javnosti pravi veliku štetu" i "sigurno ne doprinosi nastavku uspješne suradnje zemlje s Haaškim sudom".

Tjednik "Evropa" je, pozivajući se na "neimenovani izvor", objavio da su u navodne pregovore s Mladićem "neposredno" uključene tri strane, Ured Vojislava Koštunice, ljudi iz bliskog okruženja Ratka Mladića, te ruska obavještajna služba, a da bi krajnji ishod pregovora mogao biti poznat za deset dana.

Mladić, prema navodima "Evrope", traži materijalno osiguranje obitelji i odgovarajuću zdravstvenu njegu u Scheveningenu, jer mu je zdravlje "vrlo loše", što je, kako se navodi, i bilo presudno da pristane na pregovore.

List potom donosi oprečne informacije o tome gdje je Mladić: najprije tvrdi da Koštuničin ured prati Mladićevo kretanje s nekoliko dana zakašnjenja, te da je prema obavještajnim podacima Mladić prije mjesec i pol dana "prošao kroz Novi Sad, zatim je otišao u Preševo i navodno u jednom trenutku prešao u Makedoniju", a potom da "jedan od izvora" lista "spominje mogućnost" da je Mladić trenutno u Rusiji, čije su službe uključene u pregovore kao strana kojoj optuženi Mladić vjeruje.

Vlasti u Beogradu su više puta posljednjih mjeseci isticale da su svjesne toga da je uhićenje i predaja Haaškom sudu optuženog Mladića jedan od uvjeta za europske integracije zemlje. To je prošloga tjedna ponovio i premijer Vojislav Koštunica, nakon susreta s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte, a prije nekoliko dana i ministar obrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić, koji je istaknuo to da "činjenica da Mladić još nije uhićen i izveden pred Haaški sud i dalje predstavlja glavnu prepreku za euroatlanske integracije". Davinić je, na seminaru "Uloga medija u izvještavanju o reformi Vojske SCG u kontekstu približavanja NATO-u", u ponedjeljak u Beogradu kazao da je uvjeren da će ta "smetnja vrlo brzo biti otklonjena", odnosno da će "problem Ratka Mladića" biti riješen u nekoliko idućih mjeseci, te da će SCG do kraja godine postati članicom "Partnerstva za mir".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙