FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska reakcija na Ravnu goru zbog unutrašnje potrebe hrvatskih političara

BEOGRAD,20. svibnja(Hina) - Nekoliko je razloga zbog kojih je hrvatskipredsjednik Stjepan Mesić otkazao pripreme za svoj posjet Beogradu,ali je jedan isti - unutrašnje potrebe hrvatskih političara, ocijenilisu za "Politiku" od petka dva filozofa, jedan zagrebački i drugibeogradski, profesor Lino Veljak i mr. Neven Cvjetićanin.
BEOGRAD,20. svibnja(Hina) - Nekoliko je razloga zbog kojih je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otkazao pripreme za svoj posjet Beogradu, ali je jedan isti - unutrašnje potrebe hrvatskih političara, ocijenili su za "Politiku" od petka dva filozofa, jedan zagrebački i drugi beogradski, profesor Lino Veljak i mr. Neven Cvjetićanin.

Cvjetićanin napominje da je reakcija Mesića i službenog Zagreba uslijedila nakon proširenja haaške optužnice za akciju "Oluja", te Mesić "udar koji može destabilizirati Hrvatsku želi prenijeti na susjedstvo", a time želi i opravdanje pred vlastitim biračkim tijelom koji ga, u odnosu na premijera Ivu Sanadera, doživljava kao umjerenijeg političara.

Cvjetićanin, koji je inače stava da bi "bilo neozbiljno" da se Srbija odrekne četništva, jer "sve činjenice upućuju na to da su u Srbiji u Drugom svjetskom ratu postojala dva antifašistička pokreta" - ne vjeruje da će sukob dalje eskalirati, jer to ne odgovara niti jednoj državi, s obzirom da obje države imaju obvezu regionalne suradnje kao uvjet širih integracija, koja se mora uspostavljati "ne samo kao dijalog, nego i atmosferi dobre volje".

Kritizirajući Vuka Draškovića zbog "kontradikcija u koje se zapleo inzistirajući na rehabilitaciji četničkog pokreta", profesor Veljak kaže da se iza spora o Drugom svjetskom ratu krije odsustvo volje da se preuzme vlastiti dio odgovornosti za ono što se na ovim prostorima događalo tijekom 90-ih godina.

"To se može reći ne samo za Srbiju, nego i za Hrvatsku", kaže Veljak, dodajući da reakciju službenog Zagreba na rehabilitaciju četnika u Beogradu treba dovesti u vezu s hrvatskim obilježavanjem godišnjice Bleiburga, u kojem ima i "dodvoravanja onima koji su nostalgični na ustašku vlast".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙