FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Anketa o različitom tretmanu Čovića i Đukanovića u Zagrebu

BEOGRAD,8. lipnja(Hina) - Beogradske "Večernje novosti" od srijedeprovele su anketu o nedavnom incidentu na međunarodnom forumu njemačkezaklade "Bertelsmann" u Zagrebu, na kojem predsjedniku Koordinacijskogcentra za Kosovo Vlade Srbije Nebojši Čoviću, kako tvrdi list, nijedodijeljen bedž za ulaz, te je, za razliku od premijera Crne Gore MilaĐukanovića, "natjeran" na rentgensku provjeru da li je naoružan.
BEOGRAD,8. lipnja(Hina) - Beogradske "Večernje novosti" od srijede provele su anketu o nedavnom incidentu na međunarodnom forumu njemačke zaklade "Bertelsmann" u Zagrebu, na kojem predsjedniku Koordinacijskog centra za Kosovo Vlade Srbije Nebojši Čoviću, kako tvrdi list, nije dodijeljen bedž za ulaz, te je, za razliku od premijera Crne Gore Mila Đukanovića, "natjeran" na rentgensku provjeru da li je naoružan.

"Odnosi između Hrvatske i Srbije još će dugo biti opterećeni prošlošću. Nema sumnje da je u pitanju diskriminatorski akt. Iz diplomatske prakse su poznati slični slučajevi kad su bili pogoršani odnosi između dvije zemlje", kaže Dragan Simeunović, stručnjak za terorizam i profesor beogradskog Fakulteta političkih znanosti.

Član Odbora za sigurnost Skupštine Srbije Đorđe Mamula kaže da je Čović zatražio zvanično objašnjenje nadležnih u Zagrebu zbog takvog odnosa prema njemu: "Ako sve to nije bila greška, ne bih isključio mogućnost i da je netko u Zagrebu takvim postupkom želio političke poene. Čović je, tamo, ipak došao kao funkcionar jedne države i revnost kontrolnih organa prema njemu je bila pretjerana. A Đukanović, očito, nije bio 'sumnjivo lice', iako se protiv njega vode sudski postupci u Napulju i Bariju. On je kao predsjednik crnogorske vlade kod Hrvata očito imao popust", kaže Mamula.

Predsjednik Odbojkaškog saveza SCG Aleksandar Boričić, pak, ne vjeruje da je to bilo izražavanje nekog stava prema Čoviću ili Srbiji: "Takva su pravila. Ukoliko nemate bedž, to ne znači da će vas netko prepoznati, jer ljudi koji kontroliraju (ulaz) nisu zaduženi za prepoznavanje", kaže on.

"Ukoliko Čović nije sam zagubio bedž, već organizatori, koji su ga onda zbog toga 'propuštali' kroz mjere sigurnosti - u tom slučaju je riječ o klasičnom šikaniranju. To je onda i poruka Srbiji i vrsta pritiska uoči pregovora o statusu Kosova. Skandal je da se na nekom međunarodnom skupu tako ponašaju prema predstavniku jedne države", stav je profesora Fakulteta za civilnu obranu i stručnjaka za sigurnost Zorana Dragišića.

"To je politika. Što mene pitate? Ja nemam problema kad idem u Hrvatsku", odgovorio je u anketi glumac Nikola Kojo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙