FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta u očekivanju podatka o američkoj inflaciji

LONDON, 17. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute uutorak se na svjetskim deviznim tržištima zadržao blizu najviše razineprema euru u zadnjih sedam mjeseci kako ulagači očekuju podatak oameričkoj inflaciji mjerenoj proizvođačkim cijenama.
LONDON, 17. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute u utorak se na svjetskim deviznim tržištima zadržao blizu najviše razine prema euru u zadnjih sedam mjeseci kako ulagači očekuju podatak o američkoj inflaciji mjerenoj proizvođačkim cijenama.

Do podneva je dolar oslabio nekih 0,6 posto prema euru, pa se njime trguje po 1,2658 dolara. Za toliko se spustio i prema jenu, na 107 jena. I dok se u odnosu na britansku funtu gotovo i nije mijenjao, tako da se njome trguje po 1,8407 dolara, švicarski franak poskupio je 0,4 posto, na 1,22 franka za dolar.

Niz odličnih američkih gospodarskih pokazatelja poticao je uzlet tečaja 'zelene' valute u proteklih 10 dana, ojačavši uvjerenja ulagača da će kamatne stope u SAD-u rasti i bržim tempom nego dosad. Sada tržišta očekuju podatak o proizvođačkim cijenama u travnju, u potrazi za naznakama budućeg tempa zaoštravanja američke monetarne politike.

U ponedjeljak je američka vlada objavila da je pritok kapitala u zemlju u ovogodišnjem ožujku iznosio svega 45,7 milijardi dolara, najniže od listopada 2003. što je nedovoljno da bi se pokrio trgovinski deficit, u visini 55 milijardi dolara. Otpornost dolara na tako razočaravajuće podatke ukazuje na to da američka valuta još ostvaruje koristi od dolarskih kupovina nakon nedavnih potresa na tržištu kredita i gubitaka hedge fondova.

"Postoji sumnja da poteškoće hedge fondova imaju učinak širenja na valutno tržište i vode kupovinama dolara", kazao je Shahab Jalinoos, valutni strateg pri ABN Amrou.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙