FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC ukinuo sustav kvota, cijene iznad 55 dolara po barelu

BEČ, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su usrijedu na svjetskim tržištima u kontekstu sastanka OPEC-a u Beču, nakojem je taj naftni kartel ukinuo službene proizvodne limite ali se približava granici svojih proizvodnih kapaciteta.
BEČ, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na svjetskim tržištima u kontekstu sastanka OPEC-a u Beču, na kojem je taj naftni kartel ukinuo službene proizvodne limite ali se približava granici svojih proizvodnih kapaciteta.

Potaknuta bojaznima vezanim za manjak rezervnih kapaciteta u članicama OPEC-a i uskim grlima u rafinerijama, cijena barela sirove nafte porasla je na američkom tržištu 60 centi na 55,60 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 67 centi na 54,40 dolara.

Ukidanjem OPEC-ovih proizvodnih limita samo je legitimirana stvarna pojačana proizvodnja pa će se proizvođači naći na teškoj kušnji uoči četvrtog tromjesečja, kada godišnja potražnja u svijetu obično doseže vrhunac.

Ministri za naftu članica OPEC-a ovlastili su također predsjednika kartela, kuvajtskog ministra za naftu Ahmeda al-Fahda al-Sabaha da u slučaju da cijene ostanu visoke pokrene proceduru za povećanje proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, možda u drugoj polovini srpnja ili početkom kolovoza.

"Moramo se pripremiti za četvrto tromjesečje. Zahtjevi OPEC-u porast će na 30,5 do 31 milijun barela dnevno i mi se moramo pripremiti za daljnje povećanje proizvodnje kako bismo podmirili potražnju", kazao je šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah.

"Čak i u najoptimističnijim procjenama rezervni je kapacitet OPEC-a previše tanak da bi umirio tržište", konstatirao je William Davie, glavni ekonomist savjetodavne tvrtke za energetiku Simmons and Co.

Po najnovijim procjenama OPEC već dodiruje razinu dnevne proizvodnje od 30 milijuna barela, što je najviše u proteklih gotovo 25 godina ali ne dovoljno da pokrije potražnju u četvrtom tromjesečju.

Saudijska Arabija jedina raspolaže rezervnim kapacitetima ali saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio je da Rijad ne može "šopati" tržište, već zasićeno ponudom sirove nafte. Po njegovu je mišljenju rast cijena potaknut nedostatnim rafinerijskim kapacitetima.

"Mi ćemo pojačati opskrbu tržišta kada se javi potražnja. Cijena nema nikakve veze s time", kazao je on.

U četvrtom bi se tromjesečju mogli testirati krajnji kapaciteti OPEC-a i rafinerija.

"Zastrašuje činjenica da se bližimo kraju drugog tromjesečja, godišnjeg razdoblja s najnižom razinom potražnje, a OPEC uz proizvodnju punim kapacitetom nije uspio zadržati cijene na nižoj razini", zaključio je Gary Ross iz američke savjetodavne tvrtke PIRA Energy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙