FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte i dalje padaju

LONDON, 16. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak ispod 48 dolara po barelu nakon obećanja OPEC-a da će idalje proizvoditi gotovo punim kapacitetima usprkos tome što su zaliheu SAD-u na najvišoj razini u proteklih gotovo šest godina.
LONDON, 16. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak ispod 48 dolara po barelu nakon obećanja OPEC-a da će i dalje proizvoditi gotovo punim kapacitetima usprkos tome što su zalihe u SAD-u na najvišoj razini u proteklih gotovo šest godina.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 73 centa na 47,94 dolara, što je blizu najniže razine u protekla tri mjeseca od dolara, dosegnute u petak. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 69 centi, zabilježivši također 47,94 dolara.

Cijene su pale nakon što je predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio da će naftni kartel i dalje proizvoditi više od 30 milijuna barela dnevno, što je najviša razina u proteklih 25 godina.

Proizvođači u Perzijskom zaljevu povećavali su proizvodnju od ožujka kako bi nagomilali zalihe uoči četvrtog tromjesečja kada bi po očekivanjima rast potražnje u azijskim zemljama trebao nadmašiti ponudu na svjetskom tržištu.

Pojačana proizvodnja u članicama OPEC-a pridonijela je rastu zaliha sirove nafte u SAD-u na najvišu razinu u razdoblju od srpnja 1999. ali predsjednik kartela usprkos tome nije nagovijestio smanjenje pojačane proizvodnje OPEC-a.

"I dalje ćemo se usredotočiti na tržište i nastaviti ga opskrbljivati", kazao je kuvajtski ministar za naftu, istaknuvši da je 40 dolara po barelu prihvatljiva cijena za referentnu košaricu sirove nafte, što je gotovo šest dolara ispod njezine trenutne vrijednosti.

Članice OPEC-a sastat će se 15. lipnja kako bi planirale proizvodnju za drugu polovinu godine. Šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah kazao je da naftni kartel vjerojatno neće povećati službeni proizvodni limit kako bi ga uskladio sa stvarnom proizvodnjom.

"Cijene će na tržištu još malo padati ali će taj pad biti ograničen vrhuncem potražnje za vrijeme sezone vožnje u SAD-u koja počinje u drugoj polovini svibnja. To će biti glavni pokretač cijena u sljedećih nekoliko tjedana", kazao je Danel Hynes iz ANZ Institutional Bankinga u Melbourneu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙