FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blago jačanje tečaja eura u očekivanju novih američkih pokazatelja

LONDON, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura oporavio se uutorak na svjetskim deviznim tržištima s najniže razine prema dolaru uzadnjih devet mjeseci kako ulagači čekaju nove američke gospodarskepokazatelje.
LONDON, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura oporavio se u utorak na svjetskim deviznim tržištima s najniže razine prema dolaru u zadnjih devet mjeseci kako ulagači čekaju nove američke gospodarske pokazatelje.

Do podneva je euro ojačao 0,6 posto prema dolaru, tako da se njime trguje po 1,2128 dolara. Istodobno, tečaj dolara oslabio je i prema ostalim najvažnijim međunarodnim valutama. Tako je prema jenu i švicarskom franku pojeftinio 0,4 posto, na 109,3 jena i 1,2689 franaka. Britanska funta ojačala je 0,15 posto, na 1,8093 dolara, no i nadalje je blizu najniže razine prema dolaru u zadnjih osam mjeseci.

Analitičari i trgovci devizama ocjenjuju da je jačanje eura rezultat kratkoročne korekcije njegova tečaja nakon oštrih prodaja. "Svjedoci smo njegova blagog jačanja, no nije vjerojatno da je riječ o početku oporavka. Očekujemo da dolar nastavi jačati", kazala je Tania Kostos, valutni strateg pri RBC Capital Marketsu.

Tečaj jedinstvene europske valute spustio se oko 10 posto prema dolaru od ožujka uslijed usporenog gospodarskog rasta u eurozoni i rastućih zabrinutosti oko političke kohezije u regiji nakon što su francuski i nizozemski glasači odbacili prihvaćanje europskog ustava.

Tržišta očekuju nove američke pokazatelje o inflaciji mjerenoj proizvođačkim cijenama i prometu u maloprodaji. Slabiji podaci smanjit će očekivanja ulagača o podizanju američkih kamatnih stopa,

Rastući kamatni jaz na dolar i ostale svjetske valute ide od početka godine u korist 'zelene' valute, nakon što je krajem 2004. ona oslabila na najnižu razinu u zadnje tri godine uslijed zabrinutosti da SAD neće moći financirati svoje goleme strukturalne manjkove.

"Kako pokazatelji ukazuju da američko gospodarstvo ima izvanrednu izvedbu a Fed da još namjerava podizati kamatne stope, temeljni tržišni odnosi ostaju poticajni za dolar. Dolar više ne ostvaruje dobitke samo na temelju slabosti ostalih valuta", stoji u istraživanju Morgan Stanleya.

Britansku funtu, pak, muči jačanje inflacije, koja je u svibnju porasla 1,8 posto na mjesečnoj razini i blizu je najviše razine u zadnjih sedam godina. Nadalje, cijene kuća u toj zemlji pale su u svibnju po najbržoj stopi u više od 12 godina, kako se povećava broj prodavatelja, a smanjuje potencijalnih kupaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙