FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne na najnižoj razini u protekla tri mjeseca

LONDON, 17. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u utorak nakon nedavnih snažnih padova na najniže razine uprotekla tri mjeseca potaknutih rastom zaliha u SAD-u i usporavanjemjačanja potražnje.
LONDON, 17. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak nakon nedavnih snažnih padova na najniže razine u protekla tri mjeseca potaknutih rastom zaliha u SAD-u i usporavanjem jačanja potražnje.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 14 centi na 48,75 dolara nakon što je u ponedjeljak zabilježio najnižu razinu od veljače, spustivši se na 47,60 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 31 cent na 49,40 dolara.

OPEC je u utorak revidirao naniže svoju prognozu o rastu potražnje za naftom u 2005. za 80 tisuća barela dnevno na ukupno 1,82 milijuna barela dnevno, obrazloživši reviziju nižom potrošnjom u prvom tromjesečju nego što se očekivalo.

"Sporiji rast potražnje SAD-a i Kine, poduprt snažnim povećanjem proizvodnje u članicama OPEC-a u razdoblju od sredine 2004. i znatnim naporima članica da povećanju proizvodne kapacitete trebali bi ukloniti značajan dio spekulativne premije iz cijena nafte", istaknuto je u izvješću naftnog kartela.

OPEC je ukazao i na očekivanja da će nova naftna polja, koja će biti otvorena ove godine, povećati rezervne proizvodne kapacitete za oko 10 posto, čime su stišane bojazni da će potražnja krajem godine nadjačati postojeću razinu proizvodnje.

Očekuje se istodobno da će najnovije tjedno izvješće američke vlade pokazati novi rast zaliha sirove nafte u SAD-u za jedan milijun barela.

"Temeljni su odnosi na tržištu slabi jer očekujemo novi rast zaliha sirove nafte u SAD-u. To će dodatno spustiti cijene", ocjenjuje Tony Nunan iz Mitsubishi Corp.

Cijene je pritisnuo i jaki dolar koji se očigledno stabilizirao na najvišoj razini u proteklih sedam mjeseci od 1,2658 dolara u odnosu na euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙