FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilne zalihe u SAD-u spustile cijene nafte ispod 50 dolara po barelu

LONDON, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su učetvrtak ispod 50 dolara po barelu nakon što se jačanje dolaranadovezalo na rast američkih zaliha sirove nafte i naznake ousporavanju rasta potražnje za naftom u svijetu.
LONDON, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak ispod 50 dolara po barelu nakon što se jačanje dolara nadovezalo na rast američkih zaliha sirove nafte i naznake o usporavanju rasta potražnje za naftom u svijetu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 65 centi na 49,80 dolara, nadovezavši se na pojeftinjenje u srijedu za više od 1,60 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 74 centa na 49,33 dolara.

Cijene su pale nakon što je dolar dosegnuo najvišu razinu u odnosu na euro u protekla tri mjeseca pa se sada njime trguje po tečaju od 1,27 dolara za euro.

Dosad se cijene nisu spuštale znatno ispod razine od 50 dolara po barelu jer su veliki spekulativni fondovi koristili svaki pad kao priliku za kupovinu. Usprkos tome, daljnje jačanje dolara moglo bi ojačati pritisak na cijene nafte, napominju trgovci.

"Ovisi uglavnom o kretanju vrijednosti dolara. Bude li euro oslabio na oko 1,25 dolara, mislim da će fondovi likvidirati ostale pozicije na tržištu nafte", ocijenio je Tony Machacek iz londonskog Bache Financiala.

Pad cijena nafte u srijedu poklopio se s priopćenjem američke vlade da je snažan uvoz podigao razinu zaliha sirove nafte u SAD-u za 2,7 milijuna barela na najvišu razinu u proteklih šest godina od 329,7 milijuna barela. Uoči ljetne sezone vožnje zalihe benzina blago su porasle za 200 tisuća barela.

Rast cijena zakočilo je i izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da visoke cijene goriva usporavaju rast potražnje za naftom u ključnim zemljama Kini, Europi i SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙