FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dugoročne prognoze spekulativnih fondova podigle cijene nafte

LONDON, 13. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oporavile su seu petak nakon što su spekulativni fondovi prognozirali dugoročni rastcijena, zanemarujući najvišu razinu zaliha sirove nafte u SAD-u uproteklih šest godina.
LONDON, 13. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oporavile su se u petak nakon što su spekulativni fondovi prognozirali dugoročni rast cijena, zanemarujući najvišu razinu zaliha sirove nafte u SAD-u u proteklih šest godina.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 41 cent na 48,95 dolara, nakon što je dosegnuo najnižu razinu od sredine veljače od 48,29 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 61 cent, također dosegnuvši 48,95 dolara.

Menadžeri investicijskih fondova odigrali su mjerodavnu ulogu u podizanju cijena na rekordnu razinu u travnju ove godine i sada tvrde da ovotjedni pad cijena ispod 50 dolara predstavlja priliku za kupovinu te da je aktualni višak sirove nafte ublažen ograničenim rezervnim proizvodnim kapacitetima i dugoročnom tijesnom ponudom.

"Nema sumnje da zalihe u Sjevernoj Americi rastu i ljudi su se usredotočili na tu činjenicu ali opća je situacija i dalje takva da je tržište izuzetno tijesno opskrbljeno", tumači Ian Henderson iz JP Morgan Fleminga.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je rast zaliha sirove nafte na ukupno 329,7 milijuna barela a tako visoka razina posljednji je put zabilježena kada je cijena nafte na američkom tržištu bila oko 20 dolara po barelu. Ključna je pak razlika u odnosu na to razdoblje nestanak rezervnih proizvodnih kapaciteta zbog maksimalno visoke OPEC-ove proizvodnje.

Sljedeća je značajna razlika uspon Kine na poziciju drugog po veličini potrošača nafte nakon SAD-a. Analitičari su objavili da je kineski uvoz sirove nafte u travnju trenutno 23 posto viši u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši na mjesečnoj razini rekordnih 12,25 milijuna tona.

Neki analitičari predviđaju da će OPEC na sastanku, zakazanom u lipnju u Beču, smanjiti proizvodnju kako bi spriječio prevelik pad cijena, iako su neke članice naznačile da će u slučaju daljnjeg jačanja dolara pričekati daljnji razvoj događaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙