FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Greenspan upozorava na usijano američko tržište nekretnina

WASHINGTON, 10. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Čelnik američke središnjebanke Fed Alan Greenspan kazao je da je američko gospodarstvo zasad nasolidnim temeljima, no da zakuhavanje na tržištu nekretnina izanemariva stopa štednje domaćinstava najavljuju moguće poteškoće.
WASHINGTON, 10. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Čelnik američke središnje banke Fed Alan Greenspan kazao je da je američko gospodarstvo zasad na solidnim temeljima, no da zakuhavanje na tržištu nekretnina i zanemariva stopa štednje domaćinstava najavljuju moguće poteškoće.

Govoreći pred zajedničkim odborom u Kongresu u četvrtak, Greenspan je kazao da dokazi proljetne gospodarske slabosti u najvećem gospodarstvu svijeta nisu znak značajnijeg usporavanja. "Američko gospodarstvo je čini se na prilično čvrstim osnovama, a temeljna inflacija ostala je pod kontrolom".

Čelnik Feda je ponovio, kao nebrojeno puta u posljednje vrijeme, da će američke kamatne stope vjerojatno rasti "odmjerenim" tempom. Dolar je uslijed takvih izjava ojačao, a na vrijednosti su dobile i dionice američkih kompanija budući da je ulagačima laknulo jer Greenspan nije bacio nikakve 'bombe'.

No gledajući naprijed predsjednik Feda upozorio je da pregrijano tržište nekretnina u dijelovima SAD-a, razmjerno malen rast produktivnosti i beznačajna stopa štednje domaćinstava sve redom izaziva zabrinutosti.

"Iako 'mjehurić' cijena nekretnina za zemlju u cjelini ne izgleda vjerojatnim, postoje minimalne naznake da se stvar zakuhava na nekim lokalnim tržištima gdje su cijene nekretnina čini se dosegnule neodržive razine", kazao je Greenspan.

Barem je jedan član kongresnog odbora za gospodarstvo povukao paralelu između sadašnjih Greenspanovih strahova za tržište nekretnina s njegovim upozorenjem iz 1996. da su vrtoglavo visoke cijene dionica stvorile "iracionalan zanos" na tržištima.

Na najnovije su se upozorenje oglušili Amerikanci koji u ovom gospodarskom ciklusu pribjegavaju rizičnijim instrumentima poput "interest-only" hipotekarnih zajmova za financiranje kupnje kuća. Riječ je o zaista egzotičnim hipotekarnim zajmovima za koji postoji veliki interes u SAD-u jer tipično zahtijevaju samo plaćanje kamata u razdoblju od tri do sedam godina a ne i glavnice u očekivanju da cijene nekretnina porastu.

Takvi 'egzotični' zajmovi imaju svoju svrhu, kazao je Greenspan. "No obzirom na to da neka domaćinstva mogu koristiti takve instrumente kako bi kupila kuću koju si inače ne bi mogla priuštiti, njihova upotreba počinje povećavati pritiske na tržištu", kazao je.

Američki sektor stanogradnje tuče rekorde u prodaji i novih i postojećih nekretnina, izazivajući strahove oko posljedica po šire gospodarstvo ako tržište krene silazno. No Greenspan je ustvrdio da bilo kakvo klizanje cijena na regionalnim tržištima koja bilježe najbrži rast, poput Kalifornije, "vjerojatno neće imati značajne makroekonomske implikacije na nacionalnoj razini".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙