FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Greenspan upozorio na probleme koji predstoje hedge fondovima

WASHINGTON, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik američkesredišnje banke Fed Alan Greenspan upozorio je da su hedge fondovimožda na putu gubitaka, te je po prvi puta povezao neobično niskedugoročne kamatne stope diljem svijeta s njihovim problemima.
WASHINGTON, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan upozorio je da su hedge fondovi možda na putu gubitaka, te je po prvi puta povezao neobično niske dugoročne kamatne stope diljem svijeta s njihovim problemima.

Ipak, kako je kazao, financijski sustav trebao bi izbjeći širenje štete iz hedge fondova sve dok banke koje im daju novac učinkovito upravljaju rizicima.

"Nakon nedavnog vrlo brzog napretka, industrija hedge fondova mogla bi privremeno zabilježiti pad, a mnogi upravitelji bogatim fondovima i ulagači mogli bi postati manje bogati", upozorio je utjecajan čelnik Feda na konferenciji središnjih bankara u Pekingu, na kojoj je govorio putem satelitske video veze.

"Nastavljena potraga za iznadprosječnim prinosima mogla bi stvoriti rizike za koje je kompenzacija neadekvatna", rekao je Greenspan. "Značajan broj strategija trgovanja već je na putu da se pokaže razočaravajućima, na što upućuju nedavni podaci o distribuciji povrata hedge fondova".

Hedge fondovi su veliki i neregulirani entiteti koji nude posebne usluge bogatim i institucionalnim ulagačima. Procjenjuje se da se njihova imovina udvostručila u zadnjih pet godina na otprilike 1.000 milijardi dolara, iako promatrači misle da su fondovi u drugom ovogodišnjem tromjesečju pretrpjeli možda najteži otkup u proteklome desetljeću.

U svom govoru Greenspan je povezao hedge fondove koji poduzimaju veliki rizik s neobično niskim dugoročnim kamatnim stopama koje prevladavaju diljem svijeta.

Kao i u veljači ove godine, kada je nisku razinu dugoročnih kamatnih stopa nazvao "šaljivom zagonetkom", čelnik Fed-a navodio je brojna potencijalna objašnjenja za atipično okruženje, no ponovno ih je sve ocijenio neadekvatnima.

"Jedna zvučna hipoteza jest da tržišta signaliziraju ekonomske slabosti. To je posve sigurno kredibilna činjenica. Ali periodični znaci živosti u nekim područjima globalnog gospodarstva ipak nisu zaustavili pad kamatnih stopa", kazao je.

Pojačana potražnja mirovinskih fondova za dugoročnom imovinom vjerojatno je tek mali dio razloga, smatra on. I dok kupovine američkih obveznica od strane inozemnih središnjih banaka mogu snižavati dugoročne kamatne stope u SAD-u, osoblje Feda procjenjuje da to ima tek umjereni utjecaj na dugoročne kamatne stope. A po Greenspanovim riječima, to ne može objasniti niske dugoročne kamatne stope drugdje u svijetu.

On je izjavio da je integracija jeftinih proizvođača poput Kine i Indije u globalno tržište vjerojatno snizila kompenzaciju koju dugoročni ulagači traže zbog inflacije. Ali, kako je istaknuo, to mnogo bolje pojašnjava trendove u prošlom desetljeću nego one iz prošle godine.

Greenspan tvrdi da abnormalno ponašanje kamatnih stopa ohrabruje na poduzimanje većih rizika. "Koji god da su uzroci tome, niske dugoročne kamatne stope diljem svijeta čini se da su jedan od faktora koji potiču ulagače da traže sve veće prinose, snižavajući zadnjih godina nadoknade radi kreditnog rizika i mnogih drugih financijskih rizika", ocijenio je.

A hedge fondove povećani apetit za rizikom vjerojatno vodi gubicima, smatra Greenspan. "No, sve dok banke i ostali kreditori tih entiteta upravljanju učinkovito svojim kreditnim rizicima, njihova nužna prilagodba ne bi trebala predstavljati prijetnju financijskoj stabilnosti", kazao je.

Iako je upozorio na probleme koji predstoje hedge fondovima, ponovio je svoje gledište da je ta industrija pomogla povećati otpornost gospodarstva na financijske šokove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙