FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcija cijena blue-chip dionica u očekivanju daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa

NEW YORK, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dioniceu utorak su blago izgubile na cijeni po objavi zabilješke sposljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američkesredišnje banke Fed koja je navela ulagače na očekivanje da ćekampanja podizanja kamatnih stopa biti nastavljena.
NEW YORK, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice u utorak su blago izgubile na cijeni po objavi zabilješke s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed koja je navela ulagače na očekivanje da će kampanja podizanja kamatnih stopa biti nastavljena.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,2 posto, na 10.503 boda. Istodobno, tehnološki Nasdaq indeks nastavio je jačati osmi dan uzastopce, zabilježivši tako najduži trend uzleta u zadnjih pet godina. Njegova vrijednost porasla je 0,24 posto, na 2.061 bod.

Zabilješka sa sastanka Fedova Vijeća održanog početkom svibnja pokazala je da monetarni zakonodavci vjeruju kako inflacija jača, što signalizira da će nastaviti s postupnim podizanjem kamatnih stopa.

Fed je podignuo u osam navrata kamatne stope od prošloga lipnja, tako da sada ključna kamatna stopa, za prekonoćne pozajmice iznosi tri posto. Više kamatne stope obično pritišću cijene dionica jer čine zajmove skupljima i korporacijama i potrošačima, što negativno utječe na korporativne zarade.

"Činjenica da Fed nije blizu toga da prestane postupno zaoštravati monetarnu politiku pritišće tržišta dionica. Zabilješka ukazuje da će nastaviti s podizanjem kamatnih stopa", kazao je Jeffrey Saut, stratege pri Raymond James Financialu.

Najveće gubitnice bile su dionice General Motorsa, potonuvši 2,8 posto, pošto je agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings smanjila njegov rejting na status bezvrijednog.

Na tehnološkom tržištu po dobicima je predvodila dionica Intela, ojačavši 1,7 posto po objavi da je Apple Computers u pregovorima o korištenju Intelovih čipova u svojim računalima Macintosh. U prosjeku su dionice proizvođača čipova porasle 1,6 posto.

Pad cijena dionica na europskim burzama posljedica je oštrog pada povjerenja njemačkih ulagača i oprezne procjene poslovanja Vodafonea. Z takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 0,15 posto, na 4.982 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,2 posto, na 4.396 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙