FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar jača u očekivanju Greenspanova govora

LONDON, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valutepribližio se u četvrtak najvišoj razini prema euru u zadnjih devetmjeseci uoči govora predsjednika američke središnje banke Fed AlanaGrenspana pred Kongresom u kojem se očekuje da će signaliziratidaljnji smjer kretanja kamatnih stopa.
LONDON, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute približio se u četvrtak najvišoj razini prema euru u zadnjih devet mjeseci uoči govora predsjednika američke središnje banke Fed Alana Grenspana pred Kongresom u kojem se očekuje da će signalizirati daljnji smjer kretanja kamatnih stopa.

Do podneva je njegov tečaj dobio 0,7 posto na vrijednosti prema euru, koji stoji 1,2223 dolara. Euro je oslabio i 0,4 posto prema jenu, na 131,13 jena.

U svom govoru o stanju u američkom gospodarstvu očekuje se da će Greenspan detaljnije obrazložiti svoja gledišta o izgledima za njegov rast i kamatnim stopama. Niz slabih američkih pokazatelja potaknuo je očekivanja na financijskim tržištima da će u kratkom roku Fed pauzirati od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Ranije ovoga tjedna Greenspan je govorio o niskim kamatnim stopama na obveznice diljem svijeta, a trgovci devizama ističu da ih nije uspio razuvjeriti u završetak kampanje podizanja kamatnih stopa. Bez obzira na sve, očekuju da Greenspan pozitivno ocjeni gospodarsku situaciju što potiče blagi rast tečaja dolara.

"Nećemo dobiti signal od Greenspana da je podizanje kamatnih stopa pri kraju, a to je pozitivno za dolar", izjavio je Adarsh Sinha, valutni strateg Barclays Capitala.

Rastuće američke kamatne stope pomogle su jačanju dolara od početka godine za više od 10 posto prema euru i gotovo pet posto prema jenu. Fed je od lipnja lani podizao kamatne stope u osam navrata, tako da sada ključna kamatna stopa na prekonoćne pozajmice iznosi tri posto. Kamatne stope u eurozoni iznose dva posto, a u Japanu gotovo nula.

Britanska funta ojačala je 0,6 posto prema dolaru, na 1,8245 dolara, dok je prema euru umjereno porasla u očekivanju da će britanska središnja banka danas odlučiti zadržati kamatne stope na 4,75 posto. Švicarski franka, pak, oslabio je 0,7 posto prema dolaru, na 1,253 franka za dolar.

U fokusu tržišta je i sastanak ministara financija skupine najrazvijenijih država svijeta G8, koji će započeti u Londonu u petak, a na kojem bi se trebalo raspravljati o globalnim gospodarskim izgledima i rigidnom valutnom tečaju Kine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙