FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet američke valute

LONDON, 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Veće povjerenje u američkogospodarstvo zbog boljih gospodarskih pokazatelja potaknulo je snažanuzlet američke valute na svjetskim deviznim tržištima, koja jeprotekloga tjedna dosegnula najvišu razinu u zadnjih pola godine premaeuru.
LONDON, 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Veće povjerenje u američko gospodarstvo zbog boljih gospodarskih pokazatelja potaknulo je snažan uzlet američke valute na svjetskim deviznim tržištima, koja je protekloga tjedna dosegnula najvišu razinu u zadnjih pola godine prema euru.

Tako je dolar ojačao 1,4 posto prema euru, kojim se trguje po 1,263 dolara. Toliko je na vrijednosti dobio i prema švicarskom franku, pa stoji 1,2236 franaka, najviše u mjesec dana. Britanska funta pojeftinila je za više od dva posto, na 1,8504 dolara. Japanski jen izgubio je 2,2 posto na tečaju, tako da dolar košta 107,3 jena, najviše u zadnjih dva tjedna.

Snažan rast broja novootvorenih radnih mjesta u SAD-u tijekom ovogodišnjeg travnja, za 274.000 prema očekivanih 100.000, smanjio je zabrinutosti ulagača vezane za gospodarsko usporavanje koje bi moglo natjerati američku središnju banku Fed na sporije podizanje kamatnih stopa. Više kamatne stope, naime, povećavaju atraktivnost ulaganja u američku imovinu.

Tržište je iznenadilo i neočekivano smanjenje trgovinskog manjka SAD-a u ovogodišnjem ožujku na 55 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali novi rekord u visini od 61,5 milijardi. Iznenadio je i snažan prost prometa u maloprodaji u travnju, za 1,4 posto. "Iznenađujuće pozitivni podaci postali su kratkoročna podrška dolaru", kazao je Ian Stannard, valutni strateg pri BNP Paribasu. "Euro bi se mogao spustiti do 1,251 dolara u idućim danima", dodao je.

U fokusu ulagača na deviznim tržištima je i kineski juan. Tržište pozorno prati svaku izjavu službenog Pekinga o valutnoj politici u potrazi za signalom da će uskoro biti provedena njegova aprecijacija. Zamjenik guvernera kineske središnje banke u intervjuu za japanski Nihon Keizai list izjavio je da je Peking tehnički spreman za reformu valutne politike, no da je neće pokrenuti na postotak SAD-a. U izvješću kineske vlade pak stoji da bi aprecijacija juana za 3 do 5 posto prema dolaru ove godine mogla usporiti godišnji rast kineskog izvoza na manje od 10 posto, nakon lanjskoga skoka od 35,4 posto. "Jen je najlikvidnija azijska valuta stoga mislim da će početna reakcija na aprecijaciju juana biti kupovine jena", smatra Jun Kitzawa iz Brown Brothers Harrimana.

Sve brojniji znakovi koji upućuju na usporavanje rasta britanskog gospodarstva u utorak su na deviznim tržištima spustili su tečaj funte. Posljedica je to najnovijeg podatka o padu prometa u maloprodaji u Britaniji tijekom travnja za 4,7 posto na godišnjoj razini. Riječ je o najoštrijem padu prometa u zadnjem desetljeću. Iako je pad prometa bio pomalo pretjeran zbog dugih uskršnjih praznika, raspoloženje prema funti pokvario je i podatak o padu industrijske proizvodnje u ožujku po najbržoj stopi u gotovo tri godine. Takvi podaci zasigurno neće biti pozdravljeni u britanskoj središnjoj banci, koja je utvrdila da smanjenje osobne potrošnje predstavlja najveći rizik po tamošnje gospodarstvo. "Svi su usredotočeni na usporavanje britanskog gospodarstva, pa je funta bila na udaru prodaja tijekom jutra", kazao je Lee Feridge, trgovac pri Rabobanku.

Tečaj eura, s druge pak strane, nije značajnije reagirao na podatak o najbržem gospodarskom rastu Njemačke u zadnje četiri godine. Njemački BDP porastao je u prvom tromjesečju 2005. za 1,0 posto u odnosu na zadnje tromjesečje lani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙