FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niže cijene nafte i dobri pokazatelji potaknuli kupovine dionica

NEW YORK, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Snižene cijene nafte iohrabrujući podatak o američkom trgovinskom manjku potpomogli su usrijedu kupovine dionica na američkim burzama, tako da su tamošnjiburzovni indeksi ostvarili dobitke.
NEW YORK, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Snižene cijene nafte i ohrabrujući podatak o američkom trgovinskom manjku potpomogli su u srijedu kupovine dionica na američkim burzama, tako da su tamošnji burzovni indeksi ostvarili dobitke.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,2 posto, na 10.300 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 1.971 bod.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je da je vanjskotrgovinski deficit SAD-a u ovogodišnjem ožujku zabilježio najveće smanjenje na mjesečnoj razini u zadnje tri godine, na 55 milijardi dolara, uslijed snažnog skoka izvoza. To je iznenadilo tržišne sudionike, koji su očekivali skok deficita na novu rekordnu razinu od 61 milijardu dolara.

Nadalje, ministarstvo financija objavilo je da je u travnju ostvaren veći od očekivanja višak u američkom proračunu, u visini od 57,7 milijardi dolara. Olakšanje na tržištu predstavljalo je i spuštanje cijena nafte za 1,6 dolara, na 50,45 dolara za barel.

"Podaci o trgovinskom manjku su dobri, no još ne pokazuju jasne promjene u temeljnim gospodarskim odnosima. Mislim da su niže cijene nafte pomogle kupovinu dionica, no tržišno trgovanje odvijalo se bez cilja, tražeći razlog za kretanje u bilo kojem smjeru", opisao je raspoloženje na tržištu Anthony Chan, stariji ekonomist JP Morgan Asset Managementa.

Među vodećim dobitnicama bile su dionice tvrtke za dostavu pošiljki UPS, koje su ojačale tri posto zbog porasta njezina prometa. Istodobno, dionice Walt Disneya blago su oslabile, unatoč tome što je njegova tromjesečna zarada premašila očekivanja Wall Streeta.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su se spuštati treći dan uzastopno, kako pad cijena nafte pritišće dionice naftnih kompanija. Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 4.875 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,16 posto, na 4.244 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙