FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U Srbiji obilježavanje 60. godišnjice borbe protiv komunizma, a ne fašizma

BEOGRAD,15. svibnja(Hina) - Zašto proslava 9. i 15. svibnja u Srbijiviše nalikuje na obilježavanje 60. godišnjice borbe protiv komunizma,nego fašizma i nacizma, pita komentator "Politike" Ivan Torov u tekstupod naslovom "Dotjerivanje povijesti" objavljenom u izdanju odnedjelje, konstatirajući da vlast u Beogradu zaobišla mjestaantifašističke borbe, a da se general Dragoljub Mihailović u javnostiprikazuje "prvim antikomunističkim gerilcem Europe".
BEOGRAD,15. svibnja(Hina) - Zašto proslava 9. i 15. svibnja u Srbiji više nalikuje na obilježavanje 60. godišnjice borbe protiv komunizma, nego fašizma i nacizma, pita komentator "Politike" Ivan Torov u tekstu pod naslovom "Dotjerivanje povijesti" objavljenom u izdanju od nedjelje, konstatirajući da vlast u Beogradu zaobišla mjesta antifašističke borbe, a da se general Dragoljub Mihailović u javnosti prikazuje "prvim antikomunističkim gerilcem Europe".

"Iako je američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt u više navrata uvjeravao javnost da je predaja Trumanovog odlikovanja (iz 1948. godine) obitelji generala Mihailovića isključivo znak zahvalnosti SAD-a zbog spašavanja američkih pilota, kreatorima 'redefinirane povijesne istine' (Vuku Draškoviću, Srpskom pokretu obnove, novokomponiranim povjesničarima) taj potez poslužio je kao glavni dokaz 'velikog četničkog doprinosa svjetskoj antifašističkoj borbi', odnosno 'nesporne antifašističke prirode ravnogorskog pokreta'. Tome je, čini se, podlegla i republička vlada time što je pristala da država stane iza nedjeljnog četničkog skupa na Ravnoj gori, koji bi, po zamisli njegovih organizatora trebala biti kruna obilježavanja jubileja svjetske antifašističke borbe u Srbiji", piše komentator.

"Sve u svemu, Srbija i na ovome pokazuje da je floskula o nacionalnom pomirenju zapravo dimna zavjesa koja bi da prekroji povijesnu istinu, na mala vrata, bez znanstvene valorizacije, rehabilitira poražene pretvarajući ih dekretima u pobjednike. Ujedno, poručuje kako ratovi na ovim prostorima još nisu okončani. Bar ne onako kako bi dnevna politika to željela", zaključuje Torov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙