FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 12. svibnja

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 12. svibnja.
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 12. svibnja.

ZAGREB - U sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj, tijekom kojeg su predviđeni susreti s potpredsjednikom vlade RH Damirom Polančecom, ministricom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinom Matulović-Dropulić i ministrom mora, turizma, prometa i razvitka Božidarom Kalmetom, finska ministrica vanjske trgovine i razvitka Paula Lehtomaki razgovarat će s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović (11.45 sati). Poslije susreta predviđene su izjave za medije (zgrada MVPEI, Zrinjevac 6, Velika aula, 12.15 sati).

DEN HAAG - Usmena rasprava o ustupanju suđenja tzv. vukovarskoj trojci oficira JNA pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore, koju je zakazalo izvanraspravno vijeće Haškog suda (ICTY). Vijeću, koje odlučuje o ustupanju predmeta ICTY-a nacionalnom pravosuđu, predstavnici Tužiteljstva, obrane optuženih te predstavnici Hrvatske i SCG, iznijet će argumente o ustupanju suđenja trojici oficira JNA optuženih za ratne zločine u Vukovaru 1991. Bivši zapovjednik Gardijske brigade JNA general Mile Mrkšić, te njemu potčinjeni oficiri Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, optuženi su za ubojstvo 264 hrvatska zarobljenika, odvedena iz Vukovarske bolnice, na Ovčari u studenom 1991.

LJUBLJANA - Slovenska akademija znanosti i umjetnosti u suorganizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Akademije znanosti i umjetnosti BiH organizirat će međunarodni znanstveni skup "Promet u funkciji gospodarstva i održivog razvitka" uz sudjelovanje, među ostalim, slovenskog ministra prometa Janeza Božiča.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush susrest će se u Bijeloj kući s predsjednicima Kostarike, Dominikanske Republike, Salvadora, Gvatemale, Hondurasa i Nikaragve, s kojima će razgovarati o Ugovoru o slobodnoj trgovini središnje Amerike i Dominikanske Republike (CAFTA-DR) kao i o napretku o demokratizaciji zapadne hemisfere.

WASHINGTON - Glasovanje Odbora za vanjskopolitičke odnose američkog Senata o Bushovoj nominaciji Johna Boltona za novog veleposlanika SAD-a pri UN-u.

GAZA - Najavljeni prosvjed židovskih doseljenika u glavnom kompleksu naselja u pojasu Gaze protiv plana izralskog premijera Ariela Sharona o izraelskom povlačenju s tih područja.

BERLIN - Glasovanje u donjem domu njemačkog parlamenta (Bundestag) o ratifikaciji ustava EU.

STRASBOURG - Europski sud za ljudska prava trebao bi donijeti presudu u prizivu vođe Radničke stranke Kurdistana Abdullaha Ocalana glede loših uvjeta u otočnom zatvoru Imraliju u kojem kao jedini zatvorenik služi doživotnu kaznu zatvora.

BERLIN - Posjet izraelskog predsjednika Moshea Katzava.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Branka Radman

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Srđan Baković

Tel.: **385-1-4808645

Fax.: ** 385-1-4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙