FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do15,30 sati
ZAGREB, 7. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BEOGRAD - Politika agresije i etničkog čišćenja, koju su provodile snage bosanskih Srba u BiH od 1992. do 1995. godine uz direktnu potporu vlasti SR Jugoslavije, ispunjava uvjete koji su definirani kao zločin genocida, navodi se u Prijedlogu rezolucije o sjećanju na Srebrenicu koji bi se do kraja tjedna trebao pojaviti pred američkim Senatom i Predstavničkim domom, prenosi beogradski Danas. U Prijedlogu rezolucije govori se da su te snage muškarce bošnjačke nacionalnosti starije od 16 godina, njih najmanje 7000 ili oko 20 posto populacije po kratkom postupku ubili i sahranili u masovnim grobnicama. Zaključuje se da i UN i njene članice moraju prihvatiti svoju odgovornost zato što nisu uspjele na vrijeme poduzeti odlučnu i učinkovitu akciju u sprječavanju zločina, te da sve osobe optužene pred Haškim sudom moraju biti uhićene i prebačene u Haag bez odlaganja.

BEOGRAD - Postrojba "Škorpioni", čiji su pripadnici likvidirali šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine, o čemu svjedoči snimka prikazana prošloga tjedna u haškoj sudnici u postupku protiv Slobodana Miloševića, bila je u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije, potvrdila je Uprava za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije. Uprava je, kako piše beogradski dnevnik "Blic", dostavila dopis kojim potvrđuje da je tu formaciju, protiv čijih se pripadnika vodi postupak i za ubojstvo 14 albanskih civila u Podujevu 1999. godine, naoružale specijalne jedinice i da je u ožujku 1999. i formalno uvedena u Resor javne sigurnosti MUP-a Srbije, uz suglasnost načelnika tog Resora Vlastimira Đordevića, u Den Haagu optuženog za ratne zločine na Kosovu 1999. , a koji je u bijegu.

DEN HAAG - Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj u utorak će biti pušten na privremenu slobodu iz pritvora Haškog suda (ICTY), nakon što je Tužiteljstvo odustalo od žalbe na jučerašnju odluku sudskog vijeća o njegovu oslobađanju. Tužiteljstvo je odustalo od podnošenja žalbe, izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann. Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je u ponedjeljak Haradinajevo puštanje iz pritvora, uz odgodu od 24 sata na zahtjev Tužiteljstva koje se usprotivilo oslobađanju. Da je žalba podnesena, ona bi odgodila oslobađanje do konačne odluke Žalbenog vijeća ICTY-a. Sudsko vijeće je, u odluci o oslobađanju Haradinaja istaknulo da je za njega jamčila Misija UN-a na Kosovu, zatim činjenicu njegove dobrovoljne predaje ICTY-u 9. ožujka, kao i to da se vratio u Haag u predviđeno vrijeme nakon što je pušten na Kosovo na pokop mlađeg brata, početkom svibnja.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu imenovao je u utorak direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, nakon bezuspješnih pokušaja da se suglasnost o postavljenju na ovu važnu dužnost postigne unutar Vijeća ministara te zemlje. Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika Kevin Sullivan izjavio je novinarima u Sarajevu kako je Ashdownovom odlukom za direktora SIPA-e, koja predstavlja najvažniju policijsku agenciju u BiH imenovan Sredoje Nović. OHR je priopćio kako je za žaljenje to što domaći političari nisu uspjeli sami rješiti ovo pitanje.

OSLO - Norveška je u utorak počela velikim proslavama obilježavati sto godina nezavisnosti od svog susjeda Švedske. Norveški kralj Harald V (68), koji se dugo oporavljao od dvije operacije na srcu, prisustvovao je proslavi u norveškom parlamentu. "I dok je sada ideja rata između Norveške i Švedske tako nezamisliva da bi joj se smijali u obje zemlje, 1905. godine karakterizirao ju je stvaran strah od sukoba i vojne pripreme", rekao je predsjednik norveškog parlamenta Joergen Kosmo. "Sada gledajući, bili smo vrlo blizu ratu", dodao je. Sedmog lipnja 1905. godine u istoj zgradi norveškog parlamenta odlučeno je jednoglasno da se raskine unija sa Švedskom koja je postojala od 1814. godine.

QABATIYA - Izraelska vojska ubila je jednog od zapovjednika Islamskog džihada i nenaoružanog palestinskog policajca u utorak tijekom napada protiv militanata na Zapadnoj obali, priopćili su očevici i liječnički izvori. Uz povike "Osveta, osveta", Palestinci su hodali kroz središte Jenina za tijelom ubijenog Maraweha Ikmila, zapovjednika Islamskog džihada u gradu Qabatiyji gdje je došlo do napada. Očevici i liječnici kažu da su vojnici ušli u Qabatiyju u blizini Jenina i okružili kuću, razmjenjujući vatru s militantima koji su se nalazili u unutrašnjosti. Pritom je ubijen još jedan nenaoružani policajac, a još su dva Palestinca ranjena. Izraelska vojska priopćila je da su pogođena i njihova dva vojnika.

LONDON - Irska je odlučila održati referendum o europskom Ustavu, izjavio je u utorak za BBC irski ministar vanjskih poslova Dermot Ahern. "Da, održat ćemo referendum", rekao je Dermot Ahern. Za sada još nije određen datum kada će se referendum održati. Velika Britanija je u ponedjeljak odlučila zamrznuti postupak raspisivanja referenduma, dok je Češka objavila kako smatra "nemogućim" održavanje referenduma u sadašnjim okolnostima. S druge strane, Portugal, Grčka i Švedska su u ponedjeljak objavili da ostaju pri svojim planovima da nastave s procesom ratifikacije, dok je Danska objavila da će pričekati rezultate summita EU-a 16. i 17. lipnja.

BUDIMPEŠTA - Oporbeni kandidat Laszlo Solyom porazio je u utorak vladinu kandidatkinju Katalin Szili u drugome krugu parlamentarnog glasovanja za novoga mađarskog predsjednika, ali nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, javila je agencija dpa pozivajući se na neslužbene rezultate glasovanja. Solyoma podržavaju konzervativci i dobio je 185 glasova parlamentarnih zastupnika, a Szili, kandidatkinja vladajućih socijalista, dobila je 178 glasova, objavila je online novinska agencija Index. Rezultat glasovanja nije službeno objavljen jer je socijalistička stranka zatražila sastanak izbornoga povjerenstva radi rasprave o ponašanju osmero nezavisnih zastupnika koji su novinarima pokazali svoje glasačke listiće iako je glasovanje tajno.

MOSKVA - Human Rights Watch (HRW) u utorak je optužio uzbekistansko vodstvo da pokušava zataškati masakr, sprječavajući međunarodnu istragu o pokolju prosvjednika prošlog mjeseca. HWR sa sjedištem u New Yorku izdala je prvo neovisno izvješće o krvoproliću u gradu Andizhanu ali smatra da su ključna pitanja, uključujući prave podatke o smrtno stradalima kojih bi po mišljenju svjedoka moglo biti iznad 500, i dalje ostala bez odgovora. "Obujam ovih ubojstva bio je tako velik, i njihova priroda tako bezobzirna... da ih se najbolje može opisati kao masakr", piše u izvješću. Izvješće kaže i da su ranjeni ostavljeni bez pomoći satima a neke od njih dokrajčila je vojska.

DEN HAAG - Talijanska djelatnica Clementina Cantoni oteta u Kabulu 16. svibnja dobro je i zdravo, rekao je afganistanski ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah u Den Haagu u sklopu konferencije o miru, pravdi i pomirenju. "Sigurni smo da je zdravo i dobro", rekao je afganistanski ministar vanjskih poslova. "Proces se nastavlja, nadam se njezinom oslobođenju", nastavio je. Clementina Cantoni, humanitarna djelatnica u Afganistanu od rujna 2003., oteta je 16. svibnja u Kabulu, a šef otmičara koji se predstavlja kao Timur Shah i koristi njezin mobitel, zaprijetio je nekoliko puta da će je ubiti.

SARAJEVO - Predstavnici INA-e i sarajevske tvrtke BH Gas suglasili su se u utorak o potrebi gradnje plinovoda kojim bi se Bosna i Hercegovina preko Hrvatske povezala s europskom plinskom mrežom, a prvi korak na tom putu bila bi gradnja dionice magistralnog plinovoda između Slavonskog Broda i Zenice. Član uprave INA-e i izvršni direktor Naftaplina Mirko Zelić, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo na razgovorima održanim u Sarajevu, kazao je kako bi ovakav projekt bio od važnosti za obje zemlje i potpuno sukladan planovima da se opskrba svih dijelova Hrvatske plinom učini stabilnom i oslonjenom na sve raspoložive izvore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙