FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

MOSKVA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je hrvatskim novinarima u nedjelju navečer u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi da će se tijekom posjeta Rusiji angažirati na rješavanju pitanja klirinškoga duga. Rusija kao kompenzaciju za klirinški dug Hrvatskoj nudi veliki mlazni zrakoplov Berijev za gašenje požara. "Takav jedan veliki zrakoplov za Hrvatsku sigurno ne bi bio najpogodniji. Ja sam predložio vladi da se odustane od Berijeva, i da se za taj iznos kupe helikopteri koji su u standardu NATO-a i koji su višenamjenski. Računam da bi na taj način iskoristili dio toga klirinškoga duga", rekao je Mesić.

MOSKVA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uručio je u nedjelju u Moskvi odličje Kneza Branimira s ogrlicom Valentini Terješkovoj, prvoj ženi konzmonatu u povijesti, za njezine zasluge u unapređivanju odnosa između Rusije i Hrvatske kao i promoviranju RH u Rusiji. Hrvatski predsjednik Mesić doputovao je u nedjelju u Moskvu, gdje će u ponedjeljak biti nazočan svečanoj proslavi 60. godišnjice pobjede nad fašizmom zajedno s još pedesetak svjetskih čelnika.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon u nedjelju je zauzeo čvršći stav prema novom palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu i odbacio mogućnost oslobađanja većega broja Palestinaca sve dok Palestinska samouprava ne poduzme nešto protiv gerilaca. "Svi traže od mene da ojačam Abu Mazena (Mahmuda Abasa), ali ja im kažem, ne po cijenu izraelskih života", rekao je Sharon na sastanku kabineta, a prenio jedan visoki vladin dužnosnik. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da Sharonove riječi pokazuju da je Izrael odustao od primjene mjera izgradnje povjerenja dogovorenih u Šarm el-Šeiku.

BERLIN - Njemačka je brojnim priredbama pod sloganom "Dan demokracije" u nedjelju obilježila 60. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata u Europi. Politički vrh Njemačke je položio vijence na spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata u tzv. Novoj straži u središtu Berlina. Njemački predsjednik Horst Koehler, koji je nakon toga predsjedavao svečanom sjednicom oba doma njemačkog parlamenta Bundestaga i Bundesrata, u svom je govoru odao počast milijunima žrtava Drugog svjetskog rata.

BANGUI - Birališta u drugom krugu predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srednjoafričkoj Republici, od kojih mnogi očekuju da će prekinuti desetljeća političke nestabilnosti u zemlji, zatvorena su u nedjelju u 16 sati po lokalnom vremenu (17 po srednjoeuropskom). Rezultati izbora očekuju se za desetak dana.

PRAG - Više od 1100 ratnih veterana prošlo je u nedjelju Pragom u obnovljenim tenkovima, džipovima i na bijelim konjima i tako obilježilo 60. godišnjicu završetka Drugog svjetakog rata. Ta je parada samo jedna od desetaka proslava diljem Češke i Slovačke koje je prije šezdeset godina od nacista oslobodila Crvena armija koja je s istoka umarširala u tadašnju Čehoslovačku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙