FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

VARNA - Regionalni forum "Kulturni koridori jugoistočne Europe, zajednička prošlost i zajedničko kulturno naslijeđe - ključ budućeg partnerstva" završio je subotu usvajanjem Deklaracije o smjernicama za identificiranje, očuvanje, održivo korištenje i promicanje kulturnih koridora jugoistočne Europe. U Deklaraciju je uvršten i prijedlog predsjednika Stjepana Mesića da se idući Forum, posvećen znanosti, održi 2006. godine u Hrvatskoj. U radu Foruma, trećeg po redu, sudjelovali su predstavnci deset država regije - Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Crne Gore i Turske, te stotinjak predstavnika međunarodnih organizacija i stručnjaka.

BANJA LUKA - Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, naglasio je u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinama od subote kako je tijekom tjedna nekoliko puta razgovarao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Paddyjem Ashdownom zbog "razčaravajućih vijesti da se čelnici BiH nisu uspjeli dogovoriti o reformi tamošnje policije. "Ipak, vjerujem da još postoji mogućnost da lideri u BiH, posebno u Republici Srpskoj, isprave taj neuspjeh", izjavio je Solana i upozorio da parlament RS mora odlučiti hoće li se reforma policije u Bosni i Hercegovini implementirati i time otvoriti vrata za put prema Europskoj uniji.

SARAJEVO - Ministar pravdosuđa BiH Slobodan Kovač izjavio je kako vlasti njegove zemlje žele što prije potpisati trojni sporazum s Hrvatskom i SCG kojim bi se regulirao način prebacivanja suđenja za ratne zločine s Haškog tribunala na domaće sudove. U izjavi koju u subotu prenosi sarajevsko "Oslobođenje", Kovač je kazao kako će se o tome razgovarati na sastanku ministara pravosuđa triju zemalja što bi se tijekom lipnja tebao održati na Brijunima. Ministarstvo pravosuđa BiH priprema zakonske prijedloge za reguliranje postupka ekstradicije. Za vlasti u Sarajevu najspornije je pitanje osoba s dvojnim državljanstvima pa stoga žele definirati način na koji će tri države postupati u takvim slučajevima.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je u subotu od Sjedinjenih Država da poduzmu "odlučne mjere kako bi povukle iz Afganistana" one američke vojnike koji su zlostavljali tamošnje zatočenike, dodavši da će o tome razgovarati s predsjednikom Bushom u prigodi svog posjeta Washingtonu. "To me doista zaprepastilo", rekao je afganistanski predsjednik u svezi s napisom objavljenim dan prije u New York Timesu o kriminalnoj istrazi američke vojske o mučenju do smrti više afganistanskih zatočenika u američkom zatvoru u Bagramu. Bijela kuća je potvrdila da provodi istragu o mučenju afganistanskih zatočenika u zatvorima.

GAZA - Palestinski militanti obećali su da će prestati s minobacačkim napadima na židovska naselja u pojasu Gaze, kojima su proteklih nekoliko dana ozbiljno ugrozili krhko tromjesečno primirje Izraelaca i Palestinaca, objavio je u subotu palestinski ministar unutarnjih poslova Naser Jusuf. Palestinski militanti su u srijedu i četvrtak minobacačkim projektilima napali nekoliko židovskih naselja u Gazi u znak odmazde zbog ubojstva jednog palestinskog gerilca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙