FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 26. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Pripadnici snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini nastavili su u četvrtak operaciju na Palama, započetu dan prije, u kojoj pretresaju objekte koje koriste članovi obitelji bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića. Glasnogovornik stožera NATO-a u Sarajevu Derek Chappell izjavio je novinarima kako je u četvrtak pretresen stan u središtu Pala kojega koristi Karaždićev sin Saša. U srijedu je pretražena obiteljska kuća u kojoj žive Karadžićeva supruga Ljiljana i kći Sonja. "Želimo doći do informacija o Radovanu Karadžiću", kazao je Chappell objasnivši kako izravni cilj operacije nije bilo uhićenje bivšeg vođe bosanskih Srba za kojim već deset godina traga Haški sud.

DUBAI - Iračka al-Qaeda u četvrtak je demantirala svoje navodno priopćenje da je imenovala čelnika koji će je voditi dok se ne vrati ranjeni Abu Musab al-Zarqawi, kaže se u priopćenju objavljenom na internetu s potpisom glasnogovornika te organizacije. "Opovrgavamo to što je objavljeno o tzv. imenovanju Abu Hafsa ili bilo kojem drugom imenu", tvrdi iračka al-Qaeda i tako poriče prethodno internetsko priopćenje koje je potpisala al-Qaedina organizacija za sveti rat u Iraku.

BANJA LUKA - Tajništvo Narodne skupštine Republike Srpske službeno je potvrdilo da je klub Hrvata u Vijeću naroda tog entiteta Bosne i Hercegovine odlučio pokrenuti postupak za zaštitu nacionalnih interesa vezanih uz primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi. Predsjednik kluba Hrvata Pejo Krnjić u službenom dnevniku Glas Srpske od četvrtka objašnjava da je parlament usvojio Informaciju o provedbi spomenutog Zakona iz koje je vidljivo da se u skoro 90 posto slučajeva ne poštuje odredba o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u lokalnoj upravi prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Odredba je uglavnom realizirana u Banjoj Luci, a u drugim općinama nije provedena zakonska odredba o zastupljenosti konstitutivnih naroda a osobito Hrvata u lokalnoj upravi, kaže Krnjić. Dodaje da umjesto da donese zaključak kojim bi se Ministarstvo lokalne uprave i samouprave obvezalo na provedbu Zakona, Narodna skupština pitanje razvodnjava i traži podatke o provedbi konstitutivnosti naroda.

PEKING - Dok znanstvenici na zapadu upozoravaju na mogućnost pandemije ptičje gripe koja bi ubila milijune ljudi, Kina je proizvela cjepivo koje sprečava širenje smrtonosnoga virusa H5N1 među pticama i sisavcima, objavila je novinska agencija Xinhua. Znanstvenici strahuju da bi ptičja gripa koja je zarazna za ptice, ali ne širi se lako na ljude, mogla mutirati u oblik koji bi lakše prelazio sa životinja na ljude. Soj virusa H5N1 prvi se put pojavio na peradi u Hong Kongu i Kini prije osam godina i u Vijetnamu je od njega umrlo 37, u Tajlandu 12, a u Kambodži četvero ljudi. Pokusi pokazuju stopostotnu djelotvornost novoga cjepiva za sprečavanje virusa H5N1, kaže Chen Hualan, direktor kineskoga nacionalnog referentnog laboratorija za ptičju gripu. Kinesko ministarstvo poljoprivrede dalo je odobrenje za prodaju cjepiva, javlja Xinhua, ali ne spominje li ta terapija evaluirana i u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙