FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 28. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenske udruge stradalnika II. Svjetskog rata procjenjuju da bi za oko 30.000 još živih žtrtava okupacije iz različitih kategorija trebalo isplatiti oko milijardu eura odštete. Udruga Žrtve okupacije 1941-1945 uputila je u subotu na skupštini održane u Kranju u povodu 60. obljetnice kraja rata dopis u kojem od slovenske i njemačke vlade zahtijevaju da se pitanje odštete preživjelima što prije riješi, a u tome ih je podržao i Borut Pahor, njihov predstavnik u Europskom parlamentu.

ZAGREB - Čak 79 posto Nijemaca misli da Gerhard Schroeder nakon prijevremenih izbora ove jeseni neće uspjeti zadržati dužnost njemačkog kancelara, pokazalo je ispitivanje javnoga mišljenja instituta Forsa čiji su rezultati objavljeni u subotu. Samo 19 ispitanika misli da će Schroeder i njegova socijaldemokratska stranka (SPD) biti pobjednička na tim izborima, dok ih je dva posto o tome neodlučno. Anketa je provedena 26. i 27. svibnja na uzorku od 1001 osobe. Nakon povijesnog poraza SPD-a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, prvog nakon 39 godina obnašanja vlasti, Schroeder je za jesen najavio održavanje prijevremenih izbora u Njemačkoj.

PARIZ - Birači u francuskim prekomorskim posjedima počeli su u subotu glasati na referendumu o europskom ustavu. Birališta su u subotu otvorena u Francuskoj Gvajani, na karipskim otocima Guadeluope i Martiniqueu, te na otocima Saint-Pierre i Miqelon ispred istočne kanadske obale. Ukupno u francuskim prekomorskim posjedima ima oko 1.4 milijuna registriranih birača. Birači u samoj Francuskoj na birališta će izaći u nedjelju. Gotovo 42 milijuna francuskih birača pozvano je da u nedjelju 29. svibnja odgovore na referendumsko pitanje odobravaju li nacrt zakona kojim se omogućuje ratifikacija ugovora o Europskome ustavu.

TEHERAN - Iransko Vijeće čuvara odobrilo je prijedlog zakona koji iransku vladu obvezuje da jamči proizvodnju nuklearnog goriva, što znači i obogaćivanje urana, čemu se međunarodna zajednica protivi. Prijedlog zakona, koji su iranski parlamentarci izglasali 15. svibnja, poziva vladu da poduzme mjere kako bi osigurala mirnodopsku nuklearnu tehnologiju, uključujući osiguranje goriva za proizvodnju 20.000 MW električne energije. Prijedlog zakona ne navodi kada bi Iran trebao proizvesti nuklearno gorivo i analitičari ga tumače kao ulog za pregovore s EU-om. Iran je zamrznuo razvoj nuklearnog goriva i Francuskoj, Njemačkoj i Britaniji dao do kolovoza da predlože kompromisno rješenje.

RIM - Štrajk kontrolora leta poremetio je u subotu planove više tisuća putnika u Italiji gdje je tijekom dana otkazano više od 200 letova. U subotu su u rimskoj zračnoj luci Da Vinci nezadovoljni putnici stajali u dugim redovima, dok je pet sindikata kontrolora leta bilo u četverosatnom štrajku koji je počeo u podne. U petak je zrakoplovna kompanija Alitalia najavila da će 196 letova biti otkazano zbog štrajka, koji je poremetio i rad Air Francea, Lufthanse i Air One-a. Sindikati prosvjeduju protiv uprave zračnog prijevoza koja, drže oni, ne poštuje okvirni sporazum zaključen prije godinu dana o organizaciji rada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙