FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubić i dalje osporava rezultate izbora u HDZ BiH

MOSTAR, 6. lipnja 2005. (Hina) - Protukandidat Dragana Čovića zapredsjednika HDZ BiH božo Ljubić, koji je na Saboru stranke u subotudobio 25 glasova manje od Čovića, u ponedjeljak je na izvanrednojkonferenciji za novinare rekao kako postoji dovoljno razloga da seSabor HDZ BiH održan u subotu poništi, ponovivši da postoje sumnje uregularnost Čovićeva izbora.
MOSTAR, 6. lipnja 2005. (Hina) - Protukandidat Dragana Čovića za predsjednika HDZ BiH božo Ljubić, koji je na Saboru stranke u subotu dobio 25 glasova manje od Čovića, u ponedjeljak je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao kako postoji dovoljno razloga da se Sabor HDZ BiH održan u subotu poništi, ponovivši da postoje sumnje u regularnost Čovićeva izbora.

Ljubić je rekao kako je nakon glasovanja izviješćeno da je akreditirano 540 izaslanika, a da je glasovalo 544, dakle glasovalo je više od 100 posto akreditiranih, što je neshvatljivo.

Po Ljubićevim tvrdnjama, glasovanje za predsjednika stranke počelo je 15 minuta ranije nego što je završen proces kandidiranja za predsjednika stranke, te se na glasačkim listićima našlo i ime kandidata Ivana Mandanića, koji je odustao od kandidature pozvavši svoje pristaše da glasuju za Ljubića.

Ljubić je istaknuo kako je i priprema Sabora HDZ BiH bila neregularna, odnosno nestatutarna jer je više od 100 izaslanika, po njegovim riječima, dirigirano delegirano u korist Dragana Čovića. Kao dokaz neregularnosti Sabora HDZ BiH, na kojem je Čović izabran za stranačkog predsjednika, Ljubić je spomenuo i postojanje dva popisa glasača - na jednom se nalazi oko 70 matičnih brojeva bez potpisa glasača, a na drugom se nalaze i imena glasača, ali se ne zna koji je službeni.

Po Ljubićevim riječima postoje i indicije da su na popisu glasača i imena nepoznatih osoba. Ljubić je također naglasio da su rasprave tijekom subotnjeg Sabora HDZ BiH pokazale da većina izaslanika podržava njegovu kandidaturu za stranačkog predsjednika. "Osjećam se pobjednikom ovog Sabora HDZ BiH", ustvrdio je Ljubić dodavši kako je "Čović nelegitiman predsjednik jer nema većinsku podršku izaslanika sabora HDZ BiH". Koncept s kojim je Čović "pobijedio" na stranačkom saboru, po Ljubićevim riječima, nema političku budućnost jer je, po njegovim riječima, klanovski i antieuropski.

Ljubić je odbio Čovićev poziv da mu se priključi u zajedničkom vođenju stranke, rekavši kako taj Čovićev poziv nije ozbiljan te da je izgovoren radi pridobivanja simpatija publike. Dodao je kako će na procese u HDZ BiH utjecati iz vlastite pozicije, a ne priklanjanjem Čoviću. Ljubić je ponovio kako će zbog sumnji u regularnost Čovićeva izbora za predsjednika HDZBiH uputiti prigovor pozvavši svoje pristaše u HDZ BiH da nastave u stranačkim i državnim tijelima vlasti BiH obnašati svoje dužnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙