FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dom naroda Parlamenta BiH potvrdio Jovića za člana Predsjedništva

SARAJEVO,9. svibnja(Hina) - Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovinepotvrdio je u ponedjeljak imenovanje Ive Mire Jovića za novoghrvatskog člana Predsjedništva BiH.
SARAJEVO,9. svibnja(Hina) - Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je u ponedjeljak imenovanje Ive Mire Jovića za novog hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Jović je tako postao peti Hrvat na ovoj dužnosti otkako je Daytonskim sporazumom utemeljena institucija tročlanog državnog Predsjedništva.

Očekuje se kako će on formalno preuzeti dužnost ovog tjedna nakon što na prvoj sjednici Predsjedništva da svečanu prisegu.

Sukladno zakonu koji regulira način zamjene člana Predsjedništva BiH kojemu je mandat prestao prije vremena, odluku o imenovanju koju donosi Zastupnički dom potvrđuju natpolovičnom većinom glasova zastupnici u Domu naroda istog naroda iz kojega se bira član Predsjedništva.

Za Jovića, čiju je kandidaturu istaknuo dio vodstva Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), glasovala su sva četiri zastupnika ove stranke u Domu naroda, dok je zastupnik Tomislav Limov iz Socijaldemokratske partije (SDP) bio protiv.

Na sjednici Zastupničkog doma koji je 4. svibnja i prihvatio Jovićevu kandidaturu, on je dobio potporu tek dva od pet HDZ-ovih zastupnika i nominaciju može zahvaliti glasovima bošnjačkih zastupnika iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Ta je činjenica pokazala kako je unutar HDZ-a bilo oštrih sukoba oko Jovićeva kandidiranja

Ivo Miro Jović nije bio na sjednici Doma naroda, niti je bilo tko obrazložio njegovu kandidaturu.

Tek je predsjedatelj Doma Velimir Jukić pokušao potaknuti raspravu o zakonitosti smjene Dragana Čovića s dužnosti člana Predsjedništva BiH.

On je kazao kako je smjena članova državnog vrha gotovo postala praksa u BiH, a za Čovićevu smjenu je kazao kako je predstavljala presedan jer on prvi visoki dužnosnik koji nije uklonjen zbog kršenja Daytonskog sporazuma, kao što je to bio slučaj s Antom Jelavićem ili Mirkom Šarovićem, nego zbog toga što je protiv njega pokrenut sudski postupak.

Na Jukićev poticaj za raspravu reagirao je tek Hasan Čengić iz SDA, protiv kojega se pred Sudom BiH, kao i protiv Čovića, vodi postupak zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti.

Čengić je ocijenio kako se, zbog pritisaka na izabrane dužnosnike da podnose ostavke ako je protiv njih podignuta optužnica, stvara mogućnost da kadrovsku politiku u BiH počnu voditi tužitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙