FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preustroj RTV sustava u BiH

SARAJEVO,17. svibnja 2005.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne iHercegovine usvojio je u utorak prijedlog zakona o javnomradio-televizijskom sustavu na državnoj razini kojim je predviđenauspostava tri regionalna središta za emitiranje programa i koji bi,osim u Sarajevu, bili smješteni i u Mostaru i Banjoj Luci.
SARAJEVO,17. svibnja 2005.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u utorak prijedlog zakona o javnom radio-televizijskom sustavu na državnoj razini kojim je predviđena uspostava tri regionalna središta za emitiranje programa i koji bi, osim u Sarajevu, bili smješteni i u Mostaru i Banjoj Luci.

Usvajanje zakona o RTV sustavu jedan je od uvjeta koje BiH mora ispuniti ukoliko želi dobiti odobrenje Europske komisije za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovaj je zakon već mjesecima predmetom spora između različitih političkih stranaka jer je Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) inzistirala da se njime definira postojanje tri nacionalna televizijska kanala u zemlji.

Takav je zahtjev bio neprihvatljiv kako za međunarodnu zajednicu tako i za bošnjačku stranu a njihovi su argumenti bili da je rječ o neracionalnom i skupom rješenju koje uz to vodi daljim podjelama u zemlji i njenoj dezintegraciji.

Amandmani kojima se predviđa decentralizacija RTV sustav i uspostava tri regionalna središta za emitiranje programa prijedlog su Vijeća ministara BiH kojim se pokušalo djelomice uvažiti zatjeve HDZ-a no zastupnici te stranke u utorak su glasovali protiv ovakvog rješenja.

Takva odluka uslijedila je unatoč pokušajima ministra transporta i komunikacija Branka Dokića da zastupnike uvjeri kako prijedlog jamči zaštitu prava svih konstitutivnih naroda jer će se po trećina programa proizvoditi u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci a parlament će imati mogućnost nadzora nad provedbom zakona kako u financijskom tako i u uređivačkom pogledu.

"Naši amandmani nisu bili uvaženi i bili smo prisiljeni glasovati protiv", kazala je novinarima HDZ-ova zastupnica Ruža Sopta.

Ona je ponovila da je ta stranka inzistirala na uspostavi jednog RTV servisa na razini BiH koji bi imao tri kanala s tri službena jezika a alternativa su bila tri servisa na entitetskim razinama - dva u Federcaiji BiH i jedan u Republici Srpskoj.

Nakon Zastupničkog, prijedlog zakona o RTV sustavu u srijedu bi trebao razmatrati i Doma naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙